Sistemul medical maghiar, exemplu pentru România. Sute de români sunt trataţi, anual, în estul Ungariei

Data publicării:
spital ungaria

Orsolya Glockner este mama a doi copii, iar în aceste zile se află cu cel mai mic dintre ei la secţia de pediatrie a Spitalului Gróf Tisza István din Berettyóújfalu. Femeia s-a mutat într-o localitate din Ungaria în urmă cu trei ani, dar şi-a păstrat locul de muncă în România.

"Noi am nimerit un doctor foarte bun, în fiecare zi vine, ne ascultă, ne întreabă, ne ajută", spune femeia. 

Cazul româncei nu este singular. Anual, câteva sute de români aleg să se trateze în spitalul regional de la Berettyóújfalu, unitate medicală care se poate mândri cu 13 secţi şi aproape o sută de medici. Cea mai apreciată secţie este cea de pediatrie, care are 34 de paturi, clasată de către pacienţi pe locul trei la nivel naţional, potrivit unui sondaj online.

"Şi în Ungaria, destul de multe secţii de pediatrie suferă din cauza lipsei resurselor umane, dar comparativ cu această situaţie, eu trebuie să spun că noi stăm foarte bine cu cei şapte medici şi dintre cei trei medici rezidenţi care doresc să lucreze la noi, vom alege unul sau doi, care să întărească secţia", susţine dr. Pete László, director medical al spitalului.

"La ora actuală, secţia are şapte medici, ceea ce este un număr foarte bun, chiar şi a nivel naţional. Din şapte medici, cinci sunt medici specialişti, iar trei au chiar şi două specializări", completează dr. Hauck Csaba, medic primar pediatru.

Spitalul din Berettyóújfalu deserveşte 42 de localităţi din regiunea de Nord-Est a Ungariei şi are un buget anual de peste nouă milioane de euro. Cea mai mare investiţie a fost finalizată anul trecut, când s-a construit un bloc operator nou în valoare de 8,5 milioane de euro.

reporter: Edina Szomoru
operator: Róbert Rézműves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri