Tradiţiile româneşti, prezentate în Ungaria

Data publicării:
traditii romanesti Ungaria

Tradiţiile româneşti nu au graniţe. Ouăle roşii încondeiate, cozonacii, vinul şi pălinca au ajuns peste hotare, mai exact într-o comunitate din Ungaria. Gazdele au fost încântate să cunoască nu doar bucatele, ci şi obiceiurile care se păstrează din generaţie în generaţie. Recunosc chiar că au împrumutat multe dintre ele. Copiii au cântat pricesne, iar la final au împărţit cozonaci celor prezenţi.

Tinerii bihoreni care au ajuns la Biharugra, în Ungaria, le-au colindat pe gazde cu pricesne, cântece religioase care amintesc de Învierea Domnului. Le-au invitat apoi să guste din mâncărurile specifice Bihorului.

"Vor servi invitaţii cu cozonac de casă, cu vin, ţuică românească din Ardeal şi ouă încondeiate", a precizat Crina Puie, directoarea școlii din Hotar, Bihor.

Mai multe persoane cu sindromul Down au realizat, în cadrul unor ateliere, ouă din ceară pe care le-au dăruit celor prezenţi.

Acțiunea a fost organizată de o asociaţie care vrea să promoveze tradiţiile şi produsele noastre în comunitățile de români din Ungaria.

"Copiii au pregătit cadouri şi, bineînţeles, şi gazdele noastre (...) au pregătit un spectacol", spune Camelia Pășcui, președinta Asociaţiei Sănătatea ta, Adevăr și Calitate.

"Ne aflăm în comunitatea Biharugra tocmai pentru a readuce în memoria oamenilor că există totuşi tradiţii puternice la români, tradiţii de care probabil nu ar trebui să uităm", explică Origen Sabău, preot paroh în Apateu, Ungaria.

"Încercăm prin bunătate, prin toleranţă, prin înţelegere multă să aducem acea fărâmă de dumnezeire şi aici, în sufletul românilor", spune Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene din Oradea.

Gazdele din Ungaria au raspuns printr-un moment artistic. Au recunoscut că nu de puține ori au făcut schimb de obiceiuri cu românii stabiliți în zonă.

"Foarte mulţi locuiesc ori s-au mutat în Biharugra, de cealaltă parte a frontierei, şi obiceiurile de Paşte atât ale românilor, cât şi ale maghiarilor încercăm să le păstrăm şi cred că ziua de astăzi va fi în beneficiul ambelor comunităţi", susţine Makra Tibor, primarul comunei Biharugra.

"Consider că este foarte important respectul reciproc faţă de tradiţiile de Paşte, respectiv prezentarea acestor obiceiuri şi cunoaşterea culturii acestora", spune Buzdoso Tunde, responsabil cu evenimentele culturale.

Organizatorii promit să se întoarcă şi cu alte obiceiuri româneşti.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri