Zeci de bihoreni reclamă că au fost înşelaţi de falşi angajatori. Aceştia le-au promis slujbe în Germania

Data publicării:
tepuiti

Oferta de a lucra în Germania a venit cum nu se poate mai bine pentru Andras Giulio. La 20 de ani, tânărul nu a vrut să rateze şansa de a câştiga 1400 de euro pe lună, cât i s-a promis, şi a plătit imediat taxa cerută de reprezentanţii firmei de recrutare.

"Am dat banii, am lăsat și locul de muncă - am băgat lichidare. Am o fetiță de un an, am vrut să mergem în Germania să lucrăm, ne-au promis 1400 de euro", povesteşte Andras.

La fel au păţit alte aproape 100 de persoane, care au plătit între 100 şi 170 de lei pentru formalităţi de transport şi angajare. Oamenii spun că au fost contactați prin telefon sau prin e-mail cu privire la oferta de locuri de muncă pentru tăiat pomi în Germania. Doi tineri s-ar fi ocupat de întocmirea listelor cu solicitanţi.

"În Germania, Stuttgart până în 22 decembrie pentru 1400 de euro, apoi, dacă rămânem, 120 de euro pe zi", spune Florin Chifor, păgubit.

„M-a trimis un prieten de-al meu, i-am dat 120 de lei."

„Au zis să mai chem și alți prieteni. Am mai chemat alţi 20 de prieteni - și-au dat demisia de la serviciu."

Însă miercuri, când trebuiau să se întâlnească pentru a semna actele de angajare, reprezentanta din Germania a firmei de recrutare nu a mai răspuns la telefon.

Ne-au spus să ne întâlnim să semnăm contractele și azi ne-au spus că doamna Erika, patroana, a zis că nu mai poate veni și nu răspunde la telefon", explică un alt păgubit.

Oamenii s-au revoltat când au văzut că nu au apărut nici microbuzele ce trebuiau să-i transporte în Germania şi i-au luat la rost pe cei doi tineri care au întocmit listele cu solicitanţi. La faţa locului au ajuns şi poliţiştii.

"Suntem în situația în care oamenii nu au mai semnat contractele de muncă pentru că persoana de contact din Germania nu le mai răspunde intermediarilor la telefon. Urmează să stabilim toate împrejurările în care s-au întâmplat aceste lucruri", promite chestorul Liviu Popa, comandantul Poliției Bihor.

Cei înşelaţi spun că semnele escrocheriei erau vizibile, dar nu au realizat pe moment ce se întâmplă.

„Mi s-a părut suspect pentru că nu au cerut cazier analize ceva, nimic. Înainte cu trei zile că ei tot luau contracte și nouă ni s-a spus că nu se mai iau contracte", a precizat Andrei Lupuț.

Este a doua situaţie de acest gen petrecută în ultimii ani în Oradea. Anul trecut, sute de bihoreni au fost înşelaţi de doi tineri care le-au promis slujbe bine plătite în străinătate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri