Zeci de studenți din Oradea s-au înscris în registrul donatorilor ca să ajute o tânără bolnavă de leucemie

Data publicării:
BETA leucemie

După ce nouă ani a muncit ca medic stomatolog într-un cabinet din Reghin, Nora Chifor a decis să facă o schimbare radicală în viaţă. Sătulă de birocrația și condițiile precare din sistemul sanitar din România, în acest an a plecat în Franța. A dat examene pentru angajare la o clinică de lângă oraşul Dijon, iar după numai două săptămâni a acuzat o stare prelungită de oboseală. Când durerea la spate a devenit insuportabilă s-a dus de urgenţă la spital.

Teodora Chifor, cumnata Norei Chifor: "Analizele de sânge au ieșit foarte proaste, motiv pentru care cei de acolo au trimis-o la hematologie. Și acolo a venit verdictul ca un trăsnet pentru că leucemia acută mieloblastică a fost ca o lovitură pentru noi. Ea cu două luni înainte își făcuse analizele."

De atunci, Nora așteaptă zi și noapte într-un salon al spitalului din Dijon ca medicii să îi găsească în Franţa sau în România un donator compatibil de celule stem.

Teodora Chifor, cumnata Norei Chifor: "În țară, marea problemă a bolnavilor de leucemie este negăsirea unui donator compatibil, pentru că în țara noastră sunt foarte puțini cei care se înscriu în acest registru al donatorilor de celule stem care se iau din sânge."

Ajutor din țară

Când au aflat povestea Norei, peste 50 de studenți de la seminarul teologic greco-catolic din Oradea au decis să îşi facă testul de compatibilitate pentru a afla dacă pot să-i doneze celule stem. În această dimineaţă, medicii de la centrul de transfuzii din Oradea le-au prelevat sânge şI i-au înscris în registrul naţional al donatorilor.

"Ştiu că prin felul acesta pot să dăruiesc o viață."

"Consider că este un risc pe care îl asumi pentru a salva o altă viaţă."

Dr. Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzii din Oradea: "Procedura implică compatibilitatea din punct de vedere al HLA-ului se numește sistemul respectiv și deja la nivel național avem mii de persoane care au spus da."

Dacă testele vor confirma compatibilitatea, studenţii sunt decişi să-i doneze Norei Chifor, dar şi altor bolnavi ce au nevoie, celule stem sau chiar măduvă. Acțiunea se va repeta săptămâna viitoare când reprezentanții Centrului de Transfuzii vor merge cu laboratorul mobil într-un centru comercial din Oradea.

reporter: Claudiu Mihuţ
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri