Zona pietonală din centrul municipiului Oradea se extinde

Data publicării:
proiecte zona centrala Oradea

Centrul reședinței Bihorului se va îmbogăţi cu încă trei zone pietonale. Asta se va întâmpla până la sfârșitul anului, a declarat viceprimarul Florin Birta, care a specificat că administrația locală își dorește ca "Oradea să fie un oraş prietenos cu pietonii". Edilul a prezentat planurile de transformare a zonei din jurul Catedralei Greco-Catolice, de refacere a trotuarului de lângă Serviciul de Evidenţa Populaţiei şi de realizare unei noi legături între străzile Vasile Alecsandri şi Independenţei.

Cei mai mulţi bani, adică 5,4 milioane de lei, vor fi folosiţi pentru transfomarea în zonă pietonală a suprafeței din jurul Catedralei Greco-Catolice. Aceasta a fost cedată municipalităţii de către episcopie printr-un contract de comodat. Noua piaţetă va fi pavată cu aceeaşi tip de piatră ca în Piaţa Unirii, iar gardul împrejmuitor va fi dărâmat.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Suntem în procedură şi vom fi în procedură după ce vom aproba aceşti indicatori tehnico-economici de a obţine avizul comisiei de la Cultură pentru a demola acel gard şi atunci zona respectivă va fi o zonă aerisită o nouă piaţetă care va fi în continuarea Pieţei Unirii."

Alte 2 milioane de lei vor fi folosite pentru amenajarea unui nou trotuar între strada Gheorghe Dima și bulevardul Magheru. Este vorba de o suprafața de aproape o mie de metri patrați, care vor fi realizați în stilul trotuarului de pe partea cu Biserica Coborârea Sfântului Duh, de pe Strada Republicii. Vor rămâne însă aproximativ o sută de metri de trotuar neamenajaţi, în dreptul fostului Palat de Finanţe.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Considerăm că la reabilitarea acelei clădiri vor trebui montate anumite schele şi probabil se vor urca cu anumite utilaje grele pe acea zonă şi de aceea am decis să ne oprim cu reabilitarea trotuarului chiar în faţa policlinicii pentru a nu periclita calitatea lucrărilor."

Puteţi vedea aici planurile autorităţilor orădene pentru zona centrală a oraşului.

Cu aproape 1,8 milioane de lei, autorităţile au în plan redeschiderea unei căi pietonale între străzile Vasile Alecsandri şi Independenţei. Pe lângă amenajarea drumului, autorităţile vor expropria mai bine de 500 de metri pătraţi deţinuţi de o firmă. În plus, începând cu 2 mai, circulaţia rutieră va fi închisă între străzileTraian Moşoiu şi Independenţei, pentru a permite lucrările de prelungire a străzii Vasile Alecsandri până la intrarea în parc.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: "Acea trecere de pietoni se va face la acelaşi dimensiuni ca şi strada Vasile Alecsandri. Adică va fi o trecere de pieteni de dimensiunile lăţimii străzii Vasile Alecsandri pentru a asigura un acces mult mai facil pietonilor care vor circula în acea zonă."

Proiectele de hotărâri de amenajare a celor trei zone pietonale vor fi votate, joi, în şedinţa Consiliului Local. Autorităţile locale speră să obţină de la Uniunea Europeană fondurile necesare pentru realizarea acestor zone.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri