Adopţia, misiune la limita imposibilului

Data publicării:
adoptie tm

La Timişoara funcţionează singurul Centru de Resurse pentru Adopţie din România, care, numai anul trecut, a asistat peste 190 de persoane interesate să adopte un copil. Din păcate, numărul micuților abandonaţi şi declarați adoptabili este de două ori mai mare comparativ cu numărul cuplurilor dornice să intre în acest proces. Tocmai de aceea, dar şi pentru a prinde din urmă ţările mult mai civilizate din Europa, centrul din Timişoara porneşte o campanie naţională proadopţie, sub mottoul „Te iubesc, mami”.

Adoptarea unui copil în România este un demers dificil. O spun cuplurile care s-au luptat cu birocraţia şi prejudecăţile societăţii, dar care acum simt bucuria de a fi părinţi. În aceeaşi situaţie a fost şi Oana Raicov, care la 36 de ani a reușit să devină mamă cu acte în regulă

„Vreau să simt şi eu ceea ce înseamnă că te strângă în braţe, să îmi spună mami te iubesc, pur şi simplu acele momente de iubire şi gingăşie pe care ţi le oferă un copil”, explică Oana Raicov.

Iar de când s-a hotărât să adopte un copil, și până când a ajuns să-l și strângă în brațe au trecut ani.

„Doi ani de zile a durat întreg procesul destul de lung. Cam un an a durat partea birocratică. Apoi, până am cunoscut-o pe Maria ni s-au prezentat încă două-trei fete. Iar în momentul în care i-am văzut fotografia am ştiut că e ea”, continuă Oana.

Prejudecăţile... nici nu le bagă în seamă, spune Oana Raicov

„Nu-mi pasă de ce spune lumea din jur. Important este să fim noi bine, să e iubim, să îi oferim un cămin cald. Maria s-a schimbat enorm de când e la noi. Se vede că e iubită. A înflorit”, adaugă Oana.

A trecut peste prejudecăţi, peste birocraţie şi peste şocul de a deveni brusc părinte, iar acum Oana militează pentru ca adopţia în România să devină normalitate.

„Îmi doresc din tot sufletul să inspir cât mai multă lume. Sincer. Pentru că efectiv le schimbă viaţa în bine şi e cel mai minunat lucru”, mai spune Oana Raicov.

În Timişoara există singurul Centru de Resurse pentru Adopţie din România. Ce îl diferenţiază de celelalte ONG-uri din domeniu este faptul că este autofinanţat din donaţii şi este alcătuit numai din persoane care au trecut prin procesul de adopţie. Iar acum încearcă să schimbe mentalitatea din ţară pornind campania  ” Te iubesc, mami”

„Din păcate încă este foarte bine adânc înfipt mitul că genele contează, că sângele apă nu se face. Sunt mituri. Un copil este un copil. Şi atunci când îi oferi toată dragostea şi valorile pe care le ai în familie, copilul va creşte cu aceste valori”, precizează și Simona Czudar, directorul Centrului de Resurse pentru Adopţie Timişoara.

O problemă care trebuie depăşită în România este încăpăţânarea părinţilor de a adopta bebeluşi. Iar astfel rămân sute de copii, a căror vârstă depăşeşte 6 ani, pe care nimeni nu vrea să îi ia acasă.

„Numărul copiilor adoptabili este mare. Din păcate putem să vorbim de copii greu adoptabili. Sunt 362 de copii greu adoptabili, respectiv copii cu vârste mai mari, copii cu unele probleme de sănătate şi copii de etnie romă. Noi milităm şi pentru dreptul acestor copii de a avea o familie”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiş.

În judeţul Timiş, în 2015 au fost adopţai 81 de copii, iar anul acesta 32. La nivel naţional există 3.800 de micuți adoptabili, iar anul trecut erau atestate 1.700 de persoane pentru a adopta copiii. O veste bună a venit de la Parlamentul României, care a adoptat o lege care va reduce la doar câteva luni procesul de adopţie. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri