Alegerile din Ungaria: românii care au şi cetăţenie maghiară, vot prin corespondenţă

Data publicării:
vot

Anul acesta, în premieră, cetăţenii maghiari care nu locuiesc în Ungaria pot să participe activ la alegerile parlamentare din ţara vecină. Cei care au solicitat acest drept au primit acasă încă de acum o lună un buletin de vot pe care trebuie să returneze autorităţilor maghiare până cel târziu cu o zi înaintea alegerilor.

Cetăţenii maghiari care locuiesc pe teritoriul României şi care nu au reuşit să trimită buletinele de vot până sâmbătă mai au o variantă. În ziua votării ei pot să facă un drum până în Ungaria, la cea mai apropiată secţie de votare, unde îşi pot exprima opţiunile.

Cu două zile înainte de termenul-limită poşta devine o variantă tot mai puţin sigură pentru trimiterea buletinelor de vot aşa că cei mai mulţi români cu dublă cetăţenie preferă să ducă plicurile cu opţiunile lor direct la birourile unde acestea sunt colectate. - Văd că ai adus mai multe buletine de vot. ”Da, am adus pentru membrii familiei”, - E prima oară când votaţi? ”Da. Este prima oară în calitate de cetăţean maghiar”, ”Este prima dată când votez ca cetăţean maghiar. L-am adus aici alegând cea mai simplă şi uşoară variantă. Am citit în ziar că se poate şi am venit”.

”La noi s-au înregistrat peste o mie de persoane din care peste jumătate, deci peste 500 de persoane au şi adus deja voturile”, ne-a declarat Siska Szabo Zoltan, şeful biroului de consultanţă pentru cetăţenii maghiari din Arad.

Procedura de votare prin corespondenţă pentru cetăţenii maghiari care locuiesc în afara graniţelor Ungariei a început pe 24 martie şi se va încheia pe 6 aprilie. Voturile ajunse prin poştă după acest termen nu vor mai fi luate în considerare.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri