Alergici la ambrozie, diagnosticaţi greşit. 20% dintre pacienţii sensibili la această plantă nu ştiu că sunt bolnavi

Data publicării:
ambrozie

”Din reacţia care a apărut la alergenii noştri rezultă că cel mai mult vă afectează polenul de ambrozie”. Bogdan Coceru a primit vestea de care se temea cel mai mult, după ce timp de patru ani, la sfârşitul verii, lua medicamente pentru răceală. De fapt, în această perioadă se manifestă alergia.

”Evident am tratat-o ca pe-o răceală, n-am avut nici cea mai mică idee, a fost o evoluţie bruscă şi foarte puternică. Am făcut ce face tot românul, se duce la medic. Când am înţeles că poţi să ajungi să dai în astm, am intrat în panică şi m-am prezentat la control. Am intrat în panică şi, din păcate, după primele teste se confirmă că e alergie la ambrozie”, spune Bogdan Coceru, pacient.

Din păcate, nu este singurul pacient. Medicii spun că sunt mulţi cei care încă nu au ajuns la medic sau, mai grav, dacă au ajuns, nu a fost identificată boala.

”Ei sunt pacienţi care, dacă rămân testele actuale, se pierd pentru că nu poţi să-i determini că sunt alergici. Doi: nefiind consideraţi alergici, nu sunt trataţi ca alergici şi atunci boala lor continuă pentru că s-a tratat ca o gripă sau viroză sau orice altceva, boala agravându-se şi, cei alergici mai mult de cinci ani, pot dezvolta crize de astm bronşic”, precizează Carmen Bunu, medic primar alergologie.

Cercetătorii au ajuns după ce au testat 200 de pacienţi din Timişoara la primele rezultate. Pe baza lor, medicii sunt tot mai optimişti că va fi creat, în curând, şi vaccinul.

”Folosim tehnologia de care dispunem pentru a produce alergeni artificiali, pentru a produce şi testul prin care să se observe la ce sunt alergici pacienţii. În baza acestui test şi dupa analiza dosarului medical putem produce şi serul, astfel încât oamenii să fie vaccinaţi”, transmite Rudolf Valenta, medic specialist în alergologie la Viena.

Specialiştii spun că peste 30% din populaţia Timişoarei este alergică, într-o formă mai severă sau mai uşoară, la ambrozie. Foarte puţini dintre ei au fost diagnosticaţi corect, iar un procent şi mai mic urmează un tratament. Acesta este costisitor şi nu este decontat de Casa de Asigurări.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri