Descoperire istorică de senzație pentru istoria Banatului: o întreagă stradă construită de otomani

Data publicării:
descoperire arheologica Ciacova 02

O adevărată comoară pentru arheologi și pentru istoria Banatului, drumul turcesc descoperit la Ciacova spune povestea unei așezări pierdute, despre care numai cărțile mai aminteau. Vechea stradă, construită din bârne de lemn, trece chiar prin mijlocul actualei localități.

 

„Cea mai mare parte sunt scânduri groase pe structuri longitudinale, pe bârne longitudinale", afirmă arheologul Alexandru Flutur.

Scânduri folosite de turci în secolul al XVII-lea, atunci când a fost construit drumul, spun arheologii. Vechea stradă se afla la un metru şi jumătate sub pământ şi are o lungime de peste douăzeci de metri. Vestigiile rescriu o pagină importantă din istoria Banatului, fiind printre puţinele de acest fel ce mai pot fi cercetate.

descoperire arheologica Ciacova 01
descoperire arheologica Ciacova 01


Chiar dacă drumul medieval nu va putea fi conservat în totalitate, bucăţi din bârnele de lemn care îl alcătuiau acum patru sute de ani vor putea fi păstrate şi expuse, cel mai probabil, la Muzeul Banatului din Timişoara.

Săpăturile au mai scos la lumină și cioburi de vase, dar și mai multe oase de animale, adică alte semne că zona a fost locuită în urmă cu patru secole. Dovadă stă și un zid de cărămidă dezgropat la doar câţiva metri distanţă.

 

”Doar clădirile importante se făceau din asemenea cărămidă, de calitate. Poate că a fost chiar moscheea”, ne spune profesorul Bogdan Seculici.

Bogdan Seculici a aflat din cărți despre așezarea turcească de sub Ciacova. Era convins că la un moment dat urmele vechii localități vor ieși la suprafață. Iar otomanii nu sunt singurii care au locuit zona, susține dascălul. Un tunel ce datează din vremea habsburgilor o confimă. "Asta face parte din vechea canalizare a oraşului, din vremea habsburgilor", spune Bogdan Seculici.

Lucrările la situl arheologic sunt plătite de autorităţile locale.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri