Drum modern spre Sarmizegetusa Regia

Data publicării:
drum sarmi-1


„Turiștii trebuie să știe că, dacă inclusiv vara trecută, făceau chiar și două ore de jos, din comuna Costești până sus la Sarmisegetuza, acum drumul poate fi parcurs în condiții absolut normale în mai puțin de 20 de minute” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Este foarte ok, și e foarte amenajat, tot înainte. Să tot vină turiști adică. Da, să tot vină turiști. [Au ce vedea?] Au ce vedea, cu siguranță”, spune un turist.

„Față de anul trecut este extraordinar, sunt și locuri de parcare, ai și locuri unde să oprești, e bine, e un lucru pozitiv”, adaugă un alt vizitator.

Inclusă în patrimoniul UNESCO încă din anul 1999, cetatea Sarmisegetuza Regia a pierdut turiști de-a lungul anilor,    din cauza drumului de acces care era, de multe ori, impracticabil. De atlfel, în fiecare an, în perioada noiembrie-februarie, din cauza zăpezilor, circulația în zonă era restricționată.

„Drumul va însemna foarte mult. Este un nou început, putem spune că este o altă epocă istorică în viața Sarmisegetuzei”, povestește Vladimir Brilinsky, administrator Sarmizegetusa Regia.

„Mă bucur că Regio ajută Regia, ca să folosesc un jos de cuvinte, e un proiect care e finanțat prin programul operațional regional. Sper că el va aduce un plus valoare atât zonei, cât și județului și cetățenilor din țară care vor vizita acest edificiu”, precizează și Sorin Maxim, președintele ADR Vest.

Lucrările de asfaltare, lărgire și modernizare a drumului care duce spre capitala Daciei conduse de Decebal au început în vara anului trecut. Ele ar fi trebuit finalizate în luna decembrie, insa constructorul a cerut pelungirea termenului de închidere a șantierului/

„Pe ultimul sector de drum a fost prevăzut un pavaj de rocă de andezit. Au fost reabilitat 7 poduri, din care 2 poduri noi”, arată Victor Duană, managerul proiectului.

Anul trecut, Sarmizegetusa Regia a fost vizitată de 50 de mii de persoane. Numărul estimat al turiștilor care vor ajunge în 2016 la cetatea din Munții Orăștiei este de peste 100 de mii de oameni. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri