Investiție neterminată de două decenii

Data publicării:
pod hunedoara

Așa ies în lume oamenii din satul hunedorean Tisa.  Asta dacă barca nu e stricată, Mureșul înghetat ori cu un debit prea mic.

„[De cât timp traversați Mureșul?] De 28 de ani, zilnic. Seara, dimineața, în condițiile care se văd. Noi, care suntem puțini, suntem nevoiți să trecem stânga, dreapta în condițiile astea”, povestește Emilian Orșa, navetist.

În lipsa pasarelei, cea mai scurtă cale de acces pentru cei 120 de locuitori din satul Tisa rămâne barca. Totul e să nu fie stricată, sau Mureșul să nu fie inghețat ori, dimpotrivă, prea mic.

„Trec oamenii la serviciu, înapoi, care mai are treabă la primărie. No, când îi rece, când îi cald, asta e”, spune și barcagiul.

Un proiect demarat în 1996 promitea să le facă viața mai ușoară.  Atunci au fost cumpărate și o parte din materialele necesare realizării pasarelei peste râul Mureș, însă apoi șantierul a fost abandonat.

„[Ce credeți, pasarela aceea se va mai face vreodată?] Aia nu cred că să mai face niciodată”, recunoaște barcagiul.

Autoritățile susțin însă altceva.

„Este o investiție în curs a consiliului județean, chiar dacă e începută de aproximativ 20 de ani. Am solicitat o evaluare a situației, asta înseamnă o inventariere a investiției și o expertiză tehnică a structurii metalice existente”, explică Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

„Toate aceste piese din fier zac abandonate pe malul Mureșului de aproape 20 de ani. Ele ar fi trebuit folosite la construcția pasarelei calculate a avea 222 de metri lungime și o lățime de 2,40 metri” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

„Partea care ar urma să fie executată ar fi montarea confecțiilor metalice, a cablurilor și costurile sunt estimate de proiectant la 1,6 milioane de euro pentru finalizarea lucrării”, povestește Ioan Rotaru, director tehnic în cadrul CJ Hunedoara.

„Este utlilă pentru că mai sunt copii care vin de la Tisa la școala din Burjuc, pe urmă mai sunt salariați care vin. Primăria din Burjuc nu are dreptul să facă investiții pe drumuri județene, doar comunale”, spune și Tiberiu Iacob, primarul comunei Burjuc.

În afara bărcii peste Mureș, localnicii din Tisa mai au la îndemână 2 rute variante de a ieși din sat.Una spre Dobra, iar cealaltă spre localitatea Zam, însă în aceste cazuri ocolul este de 30, respectiv 20 de kilometri.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

 

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri