Legumele autohtone, puţine şi scumpe 

Data publicării:
solarii colaj

În Banat, în zona localității Belinț, toți localnicii aveau anul trecut solarii, iar cultivarea legumelor era sursa lor de venit. Acum, foarte puţini mai văd în sere un câștig, mai ales că în 2013 au ieșit în pierdere. "Toate-s scumpe și sămânțurile sunt scumpe și nu se ia. Am avut solariul și l-am desființat”. - Câți ani ați avut solariul? ”Vreo 7-8 ani”, ne spune Aneta Graur, agricultor.

Cornel Plejban, de exemplu, avea patru solarii. Acum, unul singur a mai rămas în picioare, dar nicio legumă cultivată aici nu va ajunge în piață: ”Altă dată te duci cu o mașină de marfă și nu știu dacă vin acasă cu un milion. Nu rentează!”, - Cât de mare e pierderea? ”Ohohohohohoho... Sămânță, și arătură, și motorină. Rămâi cu zero”.

Alţi agricultori care au investit în sere nu știu dacă producția va fi mai scumpă sau nu. Ioan Feraru ne spune că ”Aici, așa am început să semăn țelina pentru anul ăsta. Acum încep cu răsadul și aștept să răsară”, -Te-a ajutat vremea? ”Da, ajută foarte mult pentru că îi foarte cald, cu focul mai încet nu trebuie să facem temperatură așa mare”.

Cele mai importante federaţii din domeniu preconizează creşteri de preţuri cu 50% la roşii, castraveţi şi alte legume de seră.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri