Liniștea de după război. Timişoara are un centru de tranzit pentru refugiaţi şi unul pentru cei care cer azil

Data publicării:
centrul de refugiati

De teamă că va fi înrolat în armată, la doar 18 ani, Haled Amar a fugit din Siria. Ca să nu îl vadă şi pe el prins în războiul care le schimbase deja vieţile, părinţii l-au ajutat cu bani ca să treacă graniţa în Turcia. De acolo, ilegal a început călătoria spre Occident.

”Am plecat către Turcia, am stat o perioadă în Turcia, după care am venit aici. În formă ilegală, din oraşul Aderne, am trecut în Bulgaria. Mare parte din traseu a fost prin pădure”, precizează Haled Amar, refugiat.

Drumul nu l-a speriat însă, nici nopţile petrecute în pădure sau sub cerul liber. A meritat tot efortul ca să scape de percheziţiile şi teroarea din Siria”Era o intrarea abuzivă, nu băteau la uşă, nu aşteptau, cum e tradiţia, ca femeile să se acopere... intrau în casă. E război, bombardamente, există răpiri. Părinţii mei, obligaţi de situaţie, m-au trimis să plec ca să nu fiu luat la serviciul militar”, precizează Haled Amar.

Acum tânărul se gândeşte să rămână în România: ”Să-mi iau pașaportul, să-mi găsesc un loc de muncă și să-mi văd de viața mea”, - În România? ”Cu voia lui Dumnezeu. Posibilitatea de lucru era foarte mică, s-a slăbit partea comercială”.

Fatma s-a născut în Yemen și provine dintr-o familie de intelectuali somalezi. Când au început persecuţiile au cerut ajutor unei organizaţii internationale. Aşa au ajuns in centrul de tranzit de la Timişoara.

”În Yemen trăiam chiar în capital. Din momentul în care s-au format mai multe grupuri și au început să se bată între ei, erau atacuri armate, am început să ne simțim în nesiguranță și cu hrana era mai greu”, spune Fatma Musa, refugiat.

”Timişoara are un centru de tranzit în regim de urgenţă pentru refugiaţi cu o capacitate de 200 de locuri. De la începutul acestui an, aici s-au adăpostit 100 de persoane. Cei care solicită azil au şi ei la dispoziţie un centru cu o capacitate de 50 de locuri”, precizează Maria Rohnean, reporter Digi24.

”Cei mai mulţi refugiaţi provin din zonele de conflict şi una din zonele cele mai cunoscute este cea din Siria, vin şi din Irak şi din Afghanistan”, spune Filimon Pitea, directorul Centrului Regional pentru Cazare şi Proceduri din Timişoara.

În acest moment, Europa se confruntă cu cel mai mare val migrator din istoria recentă.

Reporter: V. Ungar/ M. Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri