Măsuri antidrog în liceele din Timișoara

Data publicării:
masuri antidrog

Incidentul a determinat mai multe instituții din Timiș să constituie un grup de lucru pentru a combate ceea ce ar putea deveni un fenomen în instituțiile de învățământ. Cei implicați cred că prin proiecte și campanii, tinerii ar putea deveni mai conștienți față de riscurile pe care le presupune consumul de droguri.

„În urmă cu mai puțin de două săptămâni, din curtea acestui liceul ieșea o ambulanță care transporta patru elevi. Tinerilor li s-a făcut rău după ce au consumat substanțe halucinogene, la locul de fumat amenajat chiar de conducerea liceului” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Obiceiul elevilor de la Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara nu este o noutate.  O spune o absolventă a liceului unde a avut loc incidentul și care susține că locul de fumat este frecventat adesea de elevi.

„Eu am teminat acum un an liceul.  Era un loc de fumat acolo, unde mergeau mulți fumători. Și eu sunt, și eu mergeam, dar nu am avut niciodată probleme cu droguri sau din astea. Am avut persoane în fața mea care au fumat și nu, nu mă pasionează acest lucru”, povestește Corina Hăbășecu – absolventă a Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu” din Timișoara.

După ce elevii au ajuns la spital din cauză că au consumat etnobotanice în curtea liceului, reprezentanții Inspectoratului Școalar Timiș au decis să ia măsuri.

„Am convenit că este nevoie să avem un plan de acțiune, să intrăm în unitățile de învățământ, să tragem un semnal de alarmă să avem o securitate mai bună acolo unde există fisuri în avest sens și acolo cu siguranță vom avea un câștig – elevul – cel care este pentru noi o prioritate”, spune Aura Danilescu – Inspectorul Școlar General al județului Timiș.

Începând de săptămâna viitoare, școlile și licee din județ vor fi vizitate de grupuri de voluntari și de medici care vor încerca să îi facă pe tineri să conștientizeze riscurile la care se expun prin consumul de etnobotanice. 

Riscurile asupra sănătății este de a-ți îndepărta scopul vieții lor actuale , și anume educație. Ei pleacă din procesul de învățământ. În al doilea rând riscul asupra sănătății. Uneori afectarea e foarte severă și foarte gravă”, declară Miahi Gafencu – purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

Curiozitatea față de efectele pe care le produc aceste substanțe este unul dintre factorii care îi împing pe tineri să devină consumatori. O influență aparte o poate avea relația cu familia sau cercul de prieteni.

„Presiunea anturajului, dorința de a aparține unui grup este unul dintre principalele motive pentru care tinerii adoptă comportamentul de consum. Mai avem în vedere disponibilitatea drogurilor pe piață, curiozitatea și așa zisa tentanție față de fructul oprit”, adaugă Aura Danilescu.

 Ultima statistică realizată la nivelul județului Timiș arată că, în 2012, 10% dintre adolescenți au recunoscut că au consumat droguri. Procentul crește cu aproximativ 3% la fiecare trei ani, potrivit specialiștilor implicați în lupta antidrog.

Reporter: Raluca Popa

Operator: George Ștefăniță

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri