Sari la conținut
News Alert

Mobilizare masivă la vot, în vestul țării

Județul Timiș este fruntaş în vestul ţării în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Potrivit Biroului Electoral Central, 63,12% din persoanele cu drept de vot din judeţ şi-au exprimat opţiunea electorală. Tinerii, mulți dintre ei la primul scrutin, au ținut morțiș să meargă la urne.

Tineretul a ieşit, care până acum nu ieşea. Şi pensionarii, care ei erau principalii, care ieşeau până acum. Acum se pare că a ieşit tineretul care a votat masiv. Potrivit sociologilor, recordul de prezență la vot în vestul țării nu a fost influenţat de cei doi candidați, ci de spiritul civic.

"Este un semn veritabil şi consistent de o creştere în termini reali a nivelului de cultură politică, de simţ civic, de dezvoltare a societăţii civile. Cred că avem în sfârşit un electorat educat , cult, responsabil, rational, matur, care merge şi participă la vot în deplină cunoştinţă de cauză", declară Bogdan Nadolu, conferenţiar, Facultatea de Sociologie UVT.

"Este o nouă generaţie care, iată, la 25 de ani de la revoluţie, a înţeles că dreptul câştigat, dreptul la vot, este un drept fundamental şi că odată la 4 - 5 ani avem posibilitatea să hotărâm noi soarta României", spune Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Şi în celelalte judeţe din vestul ţării prezenţa la vot a fost mare. În Hunedoara 62,44% dintre alegători au mers duminică la urne, iar în Arad s-a înregistrat o prezenţă de 61,46%. Prezenţa la urne nu a fost la fel de ridicată şi în Caraş-Severin. Numai 57,48% dintre alegători au intrat în cabina de vot să pună ştampila. Faţă de alte scrutine, diferenţele sunt uriaşe, dar şi comparativ cu primul tur al alegerilor prezidenţiale mobilizarea a fost mai mare. În Timiş şi Arad, în cel de-al doilea tur au ajuns la urne cu peste 12% mai mulţi votanţi, iar în Caraş-Severin şi Hunedoara creşterea este de aproape 9 procente.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu