Nevăzătorii intră în era high-tech. Aplicație în premieră destinată persoanelor cu deficiențe de vedere

Data publicării:
nevazatori

Cum funcționează programul? ”Bibliotecă audio, radio pe Internet, ziare pe Internet, meteo...” "BatPro" este un program cu sinteză vocală cu ajutorul căruia utilizatorul poate să parcurgă un meniu plin de opţiuni. Apăsând doar patru taste - sus, jos, stânga și dreapta - acesta poate găsi o bibliotecă cu cărţi audio, ştiri, posturi de radio online, dar și alte informații de pe Internet. Aplicația se află încă în fază incipientă și va fi îmbunătățită în funcție de nevoile nevăzătorilor.

”Scopul este ca, după ce se împrietenesc cu calculatorul, să ajungă să caute singuri informația pe Internet sau să socializeze cu alți colegi”, precizează Ladislau Boroș, președintele Fundației Lions Club Arad.

Aplicația a fost deja testată de mai multe persoane cu deficiențe de vedere:
”Suntem nerăbdători să putem lucra pe calculator, să vedem mai multă informație”,
”Putem să citim diverse știri, articole din ziare”,
”Sunt foarte multe informații care ne lipsesc”, - Ați mai lucrat pe calculator până acum? ”Foarte puțin”.

În plus, în cadrul proiectului vor fi colectate, din diferite instituţii, calculatoare ce nu mai sunt utilizate. Aparatele vor fi recondiționate, li se va instala aplicația, iar apoi vor fi donate unor persoane cu deficiențe de vedere, prin Asociaţia Nevăzătorilor din România.

”Este un proiect foarte important deoarece, prin intermediul acestui soft, nevăzătorii au posibilitatea de a avea un acces cât mai facil la informații”, spune Florin Atimuț, președintele Asociației Nevăzătorilor Arad.

Proiectul a costat 50.000 de euro, banii oferiți de o companie de telefonie mobilă. Programul "BatPro - Calculator pentru nevăzători" se va desfășura timp de 12 luni în Timișoara, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, București și Iași.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri