Operaţii moderne pentru tratarea varicelor - necesare, dar nedecontate de CNAS

Data publicării:
varice prima

Florentina Pleşoianu are 37 de ani şi suferă de varice de aproape 20 de ani. A fost operată acum, cu laser, o operaţie care în mod normal ar ajunge să coste câteva sute de euro. Femeia nu a plătit nimic, deoarece a fost operată în cadrul Congresului Internaţional de Flebologie de la Timişoara, cu bani din sponsorizări. ”Nu cred că aş fi ales. În ultima perioadă tot mai tare mi se umflau picioarele, şi venele se umflau pe picioare şi mă dureau, când stăteam în picioare mai mult, ele se umflau mai tare”, ne mărturisește ea.

În prezent, la Spitalul Judeţean din Timişoara se aplică trei tehnici revoluţionare. Doar una însă este gratuită pentru pacienţi. ”La criostripping, sonda este reutilizabilă, se resterilizează şi nu trebuie procurată, pe când la celelalte procedee îţi procuri această fibră laser sau sondă de radiofrecvenţă”, ne precizează Sorin Olariu, şeful Secţiei de Chirurgie I, de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Medicii specialişti veniţi de peste hotare, în aceste zile la Timişoara, au lăudat medicii români, însă nu şi sistemul. În ţările dezvoltate, de exemplu Germania, toate aceste intervenţii realizate prin tehnici moderne sunt decontate.”La început, primeau numai pacienţii cu asigurări private, primeau rambursate complet toate costurile cu operaţia, iar acum, la ora actuală, toţi pacienţii beneficiază de aceste metode inovative şi statul, respectiv asigurările, plătesc operaţia completă, inclusiv sondele”, precizează Alina Frăţilă, medic specialist chirurg, Clinica de Chirurgie Plastică şi Dermatologică, Bonn - Germania.

Alina Frăţilă este un medic român plecat în Germania de aproape 30 de ani. Vine des în ţară, însă preferă să profeseze acolo unde sistemul este corect cu pacientul, spune cadrul medical. În Timişoara, pacienţii sunt operaţi în funcţie de posibilităţile financiare. ”Dacă este metoda contraindicată, chiar dacă este mai ieftină, cred că nu trebuie făcută, pacientul nu are voie să aibă dezavantaje printr-o operaţie, operaţia trebuie să fie de succes”, spune ea.

Aproape 400 de intervenţii de tratare a varicelor au loc anual numai la Clinica I de Chirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: A. Ionescu/ M. Pop/ D. Şoşdean
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri