Sari la conținut

Paşte tradiţional la mănăstire. Măicuţele de la Mănăstirea Timişeni vopsesc ouăle cu foi de ceapă

La adapostul naturii, într-o liniste deplină se înalță Mănăstirea Timişeni. Un loc al credinţei, unde pregătirile de Paşte se fac la fel ca în vremuri trecute. Lumea modernă nu și-a pus aici amprenta. În acest peisaj, măicuțele pregătesc în liniște ouăle pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

”Ouăle sunt puse în saci din tifon şi scufundate în oalele unde fierb foile de ceapă. Este o tradiţie veche de sute de ani, păstrată cu sfinţenie de măicuţe”, ne-a declarat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

”Noi folosim culorile naturale pentru a imita cât mai bine nuanţa sângelui şi pentru faptul că noi folosim cojile de ouă în gospodărie, el dăm la animale”, afirmă Maica Cristofora.

Zeci de ouă roşii, vopsite natural, sunt așezate sub formă de cruce în curtea mănăstirii. Acestea au menirea de a ne aminti de patimile lui Isus. ”Facem cruce de ouă roşii pentru a ne aduce aminte de viaţa care este cuprinsă în ou şi de sângele vărsat pe cruce”, spune Maica Cristofora.

Ouăle roșii vopsite de măicuțe vor fi împărţite, după Înviere, credincioşilor care vor trece pragul mănăstirii.

Tradiţii de Paşti la Mănăstirea Timişeni-Şag  

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche