Patru - o formulă norocoasă, care reușește să transforme chiar și un pian într-un calculator

Data publicării:
patru A



Ce bine a sunat..."Pe primul loc, în competiţia de design, venind tocmai din România, se află echipa RAAO”, ”Universitatea Politehnica Timişoara conferă diploma de excelenţă grupului RAAO”, ”Suntem bucuroşi să acordăm un premiu în seara aceasta, echipei care reprezintă cel mai bine inovaţia pentru promovarea creativităţii în mediul universitar românesc. Câştigătoarea International Innovation Award este echipa RAAO din România"



Echipa RAAO din România
înseamnă patru tineri diferiţi, care au găsit formula magică, pentru a forma o echipă. Radu Dorgo este mediatorul, Andrei Lazăr este artistul, Adrian Mihai, inginerul, iar Ovidiu Mihuţescu, cel care organizează şi promovează totul. Abia au promovat Facultatea de Arhitectură din Timişoara, dar au deja în palmares proiecte premiate internaţional.

Anul trecut, au luat menţiune la Velux International Award, competiţie la care România nu mai fusese reprezentată vreodată. Peste 900 de proiecte de la şcoli de renume au fost înscrise în concurs, însă ideea românilor a ajuns în finală. Aceştia au propus un sistem menit să aducă lumină în scările de bloc comuniste.

 

Cei patru arhitecţi au câştigat premiul I şi la Best Engineering Competition, cu o maşină cu catapultă, construită de la zero.

 

Şi nu a durat mult, până când echipa RAAO a trecut graniţa. Toamna aceasta, a reprezentat ţara noastră la un alt concurs, în Canada, unde a transformat un pian într-un calculator. Soluţia prin care introduci cifre şi operaţii în faţa pianului şi obţii rezultate sub forma unor bile de biliard le-a adus românilor premiul I la design şi premiul special pentru inovaţie: "De exemplu, rădăcină pătrată din 9. Voi apăsa funcţia rădăcină pătrată, voi căuta 9 şi voi vedea ce clapă trebuie să apăs. O apăs, iar rezultatul este ..3".

Înapoi acasă, Politehnica Timişoara i-a premiat pe tineri pentru activitatea lor, iar Registrul Urbaniştilor din România le-a acordat o diplomă de excelenţă în ridicarea calităţii vieţii urbane prin inovaţii.

„Deschidem o nouă direcţie, pentru cercetare, cu mare sinceritate sunt foarte mândru că le-am dat această diplomă", afirmă Radu Radoslav, reprezentantul Registrului Urbaniştilor din România, iar Bogdan Demetrescu, coordonator, susține „Ce au rezultat ei e de mare ţinută pentru şcoala noastră şi pentru Timişoara".

reporter: Manuela Strinu / Marcela Sferlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri