Persoane cu interedicție de vot, pe listele electorale

Data publicării:
icon2 persoane cu interdictie pe liste 051114

Fundația Pentru Voi are în grijă 68 de persoane cu dizabilități mintale care au interdicție judecătoarească de vot. Dintre acestea, 61 figurează însă în Registrul Electoral ca fiind alegători cu acte în regulă, arondați unor secții de votare din Timișoara. Răspunderea în acest caz aparține tutorelui acestor persoane, care ar putea fi acuzat de fraudarea votului.

"Ar fi infracţiune şi, sigur, răspunzător ar fi tutorele, în cazul de faţă, Fundaţia Pentru Voi. Noi ne-am luat toate măsurile să nu voteze beneficiarii puşi sub tutelă. Dar în ţară există un număr mare de persoane puse sub interdicţie. Noi estimăm undeva la 200 - 300.000 de persoane care, unele dintre ele, se regăsesc pe listele electorale", ne-a declarat directorul Fundației "Pentru Voi", Laila Onu. 

Primarul Timișoarei spune că persoanele responsabile de listele electorale nu au ştiut de această situaţie.
 "Ar fi trebuit fie să se înştiinţeze Direcţia de Evidenţă a Populaţiei pentru a se opera în listele electorale permanente, fie, în momentul în care s-a constatat că nişte persoane care după vârstă şi domiciliu îndeplineau condiţiile pentru a fi pe listele permanente, să se fi notificat Biroul Electoral Judeţean pentru a se iradia de pe listă" - Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

"Modificările în Registrul Electoral nu se fac ca urmare a ceea ce spune Biroul Electoral Judeţean. În momentul în care cineva decedează, el trebuie iradiat de pe Registrul Electoral. De asemenea, atunci când cinvea ajunge la 18 ani sau are o interdicţie asupra dreptului de vot se fac modificările în Registrul Electoral. Încă odată, fiecare primărie are responsabilitatea modificării în acest Registru Electoral", explică prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu.

Primarul Nicolae Robu este contrazis şi de reprezentanții Autorității Electorale Permanente, care au de gând să verifice situația. Dacă descoperă că în listele electorale sunt prezente persoanele care nu au drept de vot, primăria riscă o amendă de maximum 2.500 de lei. Potrivit legii, nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri