Sălcii energetice... fără „energie”

Data publicării:
salcii energetice


La doi ani de la plantarea sălciilor, pe o porțiune de 20 de kilometri, drumul județean 70D, între localitățile Șemplac și Șeitin e în continuare expus în cazul unui viscol.

Tot ce a mai rămas din sălciile care trebuiau să protejeze drumul sunt aceste beţe uscate înfipte în pământ” - Dan Codre, corespondent Digi24 Arad.

Consiliul Judeţean Arad a plătit pentru plantarea sălciilor de pe marginea drumului județean 70D în jur de 500 de mii de lei. Autoritățile sperau să-și amortizeze investiția în câțiva ani din  vânzarea lemnului. Sălciile însă nu s-au prins decât din loc în loc, iar de recoltă nici nu poate fi vorba.

„Cred că materialul săditor şi perioada au fost alease prost. Asta e părerea mea... într-o perioadă care... şi nefiind bineînţeles, a contribuit pe lângă astea şi nefiind precipitaţii în anul respectiv”, explică Giani Cazacu, viceprimarul comunei Șemlac.

Nici localnicii nu au văzut prea mult din perdelele de sălcii ce ar fi trebuit să apere drumul de zăpada adusă de pe câmp, în cazul unui viscol.

„ La complexul de porci în sus acolo pe o distanţă de vreo 100 de metri îs dezvoltate. Îs destul de frumoase. [Dar în rest nu prea se văd?] Nu”, spune un arădean.

„Le-am văzut când s-au plantat, dar după aia nu le-am mai văzut”, recunoaște un altul.

„Am primit de la un domn câteva... câţiva butaşi de salcie, i-am pus într-o găleată, au făcut rădăcini şi când i-am scos pe stradă s-au uscat”, povestește Călin Miclea,, secretarul primăriei din Șemlac.   

Sălcii energetice au mai fost platate și pe un alt drum din județul Arad, pe o porțiune de 7 kilometri, însă în zadar. Arbustul nu s-a dezvoltat. Chiar și în aceste condiții, reprezentanții CJ Arad nu renunță la proiect și anunță că planul protejării şoselelor cu sălcii va fi însă menţinut.

„Sunt zone compromise. Acele zone vor fi replantate până în data de 15 aprilie de către firma... de către constructor, iar dacă nu, Consiliul Judeţean va acţiona acea firmă în instanţă pentru recuperarea întregului prejudiciu”, precizează Răzvan Ciubotaru, director tehnic, Direcţia Tehnică CJ Arad.

Planul iniţial prevedea ca în judeţul Arad să fie protejaţi de viscol, cu sălcii energetice, 45 de kilometri de drum. Lucrări de plantare s-au desfăşurat  insa numai oe 27 de kilometri. Rezultatul nu a fost pe măsura așteptărilor.    

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri