Soluţii futuriste pentru curţile interioare ale clădirilor istorice din Timişoara

Data publicării:
curti

Aşa lucrează designerii şi arhitecţii din Timişoara la transformarea curţilor interioare ale clădirilor istorice. Andreea Anghel a studiat în Sevilla, iar curţile din Spania au inspirat-o să le readucă la viaţă şi pe cele din Timişoara: ”Vrem să aducem o lumină în acest spaţiu, nu să o închidem. Să aducem căldură şi să o deschidem publicului larg. În mijloc, cum am zis că vrem să introducem viaţă în acestă curte va fi un spaţiu destinat vegetaţiei”.

Iar tavanul din sticlă şi globurile cu lumini şi-au făcut și ele loc în curtea în care timişorenii se pot relaxa într-o atmosferă futuristă. Ca să transforme clădirea veche de maine bine de un secol, arhitecţii au muncit luni bune.

O altă curte istorică, o altă poveste. Gabriel Săftulescu, arhitect, spune: ”În jurul lui 1840-1850 s-a transformat în curelărie, mai exact făceau articole din piele şi harnaşamente pentru cai”. Chiar şi o băcănie a funcţionat în urmă cu două sute de ani în spaţiul care îşi va recăpăta, în curând, strălucirea de altă dată.

”Am născocit împreună o poveste foarte frumoasă. Ideea este să readucem tot ceea ce ţine de spiritul unei cetăţi. O cetate cu adevărat frumoasă”, afirmă Alina Hămbăraş, designer.

Aşa se face că, printre sârmele cu lumini, şi-au găsit loc, în clădirea veche de sute de ani, uşi colorate şi vegetație întinsă pe terase. ”Îmi place coridorul exterior de la ultimul nivel care ar putea fi reprodus și pe nivelul de dedesubt”, precizează Eduard Man, arhitect.

În felul acesta, o altă curte se va transforma într-un veritabil teatru victorian. Nu lipsesc lojele de la care timișorenii vor urmări spectacole în aer liber. Costurile pentru amenajarea unei curți istorice ajung la câteva zeci de mii de euro.

reporter: Vlad Ungar
operator: D.Şoşdean/A.Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri