Tabără unică în ţară, la Buziaş, pentru tineri cu distrofie musculară

Data publicării:
tabara prima

Alin vine în tabără pentru al treilea an consecutiv. Are doar 19 ani, însă ultimii 12 i-a petrecut mai mult prin spitale sau cabinete de recuperare. A fost diagnosticat cu distrofie muscualară progresivă, iar medicii i-au spus că boala se va opri din evoluţie la majorat. Nu ştie încă dacă este aşa, astfel că a venit în tabără pentru a intensifica recuperarea. ”Aici vin, te relaxezi, mai stai, mai comunici cu alţii. Şi-acasă, dar acasă stau mai mult pe calculator, mă joc, mai fac şi acolo exerciţii, dar aici mai mult ca acasă”, afirmă Alin.

Mama sa este în permanenţă lângă el. ”Aici e mai multă recuperare, un pic de vacanţă, e entuziasmat, se întâlneşte cu toţi, mai stăm de vorbă despre boala lui, ce putem să-i mai facem, ce recuperări să-i mai facem, ce tratament să mai căutăm pentru ei”, spune Aurica, mama lui Alin.

Raul are doar 11 ani şi, la fel ca Alin, suferă de distrofie musculară. Este pentru prima oară când merge în tabără. ”Am învârtit cu picioarele pe alea, după aia pe bandă, am lucrat cu greutăţi, şi...atât!”, povestește el. Îi este alături clipă de clipă, bunica: ”De aici plecăm direct la spital pentru că trebuie să-i pregătim până la 18 ani, în fiecare an dosarul, ca să meargă la comisie”.

Pe lângă cei mici sunt veteranii taberei, care au venit în fiecare an la Buziaş încă de la primele ediţii. Pentru Marius şi Claudiu, cele două săptămâni petrecute în tabără reprezintă o adevărată oază de relaxare. ”Vorbim în grupă, facem gimnastică, fizioterapie se face aici și plimbări în parc”, enumeră Marius. ”Este şi doctor care ne vizitează zilnic, şi specialişti la sală care lucrează cu noi, şi aşa mai departe”, adaugă Claudiu.

Bolnavii vor beneficia şi de un consult medical de specialitate, iar consilierii vor sta de vorbă cu ei, dar şi cu părinţii, care deseori au nevoie de mai multe sfaturi decât pacienţii, spun organizatorii.

”Va veni comisia medicală a fundaţiei, care va întocmi sau va completa fişele pacienţilor penru a vedea stadiul în care se află boala apoi vom continua cu partea de a învăţa familiile cum trebuie să se lupte cu boala, cum trebuie să se comporte cu pacientul sau cu copilul sau tânărul ce este în familie şi suferă de o astfel de maladie”, precizează Zaharia Ciucur, organizatorul taberei.

”Avem specialişti kinetoterapeuţi şi balneofizioterapeuţi şi dotările suficiente pentru ca aceşti pacienţi să beneficieze de ele. Ca sectoare, avem electroterapie, hidroterapie, avem piscină şi în exterior şi în interior, şi ar putea să beneficieze de ea”, ne-a declarat Viorel Şerban, directorul Centrului Cristian Şerban din Buziaş.

Fundaţiile Laureanţiu Ciucur şi Cristian Şerban au suportat cheltuielile cu tabăra.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri