Timiș: producţie de legume bogată, câştiguri mici

Data publicării:
legume A



Petre Constantinescu îşi vinde legumele crescute în grădină pe piaţa locală. Dacă, pe tarabă, ardeiul se vinde cu un leu, bărbatul nu poate să ceară pe kilogram mai mult de un leu. Dacă face un calcul şi pune la socoteală că o prelată pentru o singură seră costă aproximativ 2.000 de lei, plus seminţe şi utilităţi, la final iese în pierdere.

”Prețurile au scăzut, en-gros-iștii ne-au acaparat, cum să zic și am rămas pe ultimul loc. Din cauza asta, marfă multă se aduce de-afară și noi ne mulțumim cu ce putem face mai departe”, spune el.

Oamenii spun că, în urmă cu 4-5 ani, întrețineau întreaga familie din legumicultură, dar anul acesta nu se mai descurcă cu banii câştigaţi din vânzarea legumelor.



”Sunt patru solarii, dar nu...pentru că nu e preț, noi băgăm foarte mulți bani, mai ales că le facem focuri, în lemne și-n rumeguș, și-n sobă și în folie”,
afirmă Elisabeta Constantinescu.

În piața din Sânicolau Mare, cele mai multe tarabe sunt pline cu produse din grădinile localnicilor. Dacă acum, conopida, de exemplu, se vinde cu 4-5 lei kilogramul, producătorii spun că, în câteva zile, preţul va ajunge la 50 de bani. Iar în aceste condiţii, nici nu poate fi vorba de profit.

Ionică Prohab, şeful Direcţiei Agricole Timiş, ne informează că ”Județul Timiș, în acest an, cultivă 1660 de hectare cu legume. Din punct de vedere al recoltei, al producției legumicole, este un an bun. Din punct de vedere al profitului, un an pe 0, 0,1”.

Oamenii apreciază produsele autohtone, mai ales că preţurile sunt foarte convenabile: ”Muncesc mult agricultorii. Nu sunt plătiți pentru munca pe care o fac, săracii”, ”Sunt originale, fără chimicale”, ”Eu cred că și ei trag ca și noi, mă gândesc”.

În Timiş, printre cele mai renumite localităţi pentru cultivarea legumelor sunt Tomnatic, Belinț și Sânnicolau Mare.

reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri