Timișoara: cadre medicale, îmbolnăvite de spital

Data publicării:
spital 2-1

Cel puţin șapte angajaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase spun că au contactat, în ultimii ani, boli de la pacienţi. În aceeaşi situaţie, afirmă că sunt și cinci cadre medicale de la cele două maternităţi din Timişoara.



Problema este că nimeni nu a putut demonstra că afecţiunile au fost luate din spital. Însă riscurile la care se expun în fiecare zi le confirma ipoteza că se pot îmbolnăvi din cauza condiţiilor în care lucrează. „M-am dus acasă noaptea trecută cu uniforma plină de sânge, şi mi le spăl acasă, spitalul nu-mi asigură nici uniforma, nici spălatul ei. (...) Avem o colegă care a făcut hepatită C din spital, înţepată de ac, avem medic care a făcut hepatită în formă foarte urâtă, luată de la pacientă", susține Iren Bottner, asistent principal, de la Spitalul Municipal din Timişoara.

În acelaşi timp, sporurile de pericol nu se mai acordă de mai bine de cinci ani.

 

Olimpia Oprea, medic specialist obstetrică-ginecologie, afirmă: „Medicul care operează şi care este cel mai expus în timpul intervenţiilor, nu primeşete acest spor pentru că n-au mai apărut normele de aplicare. Toată lumea a gândit, las că medicii se descurcă, ceea ce nu este normal, avem un salariu pe care ar trebui să-l primim ca şi ceilalţi."

De la începutul acestui an, de exemplu, cel puţin trei cadre medicale s-au adresat, lunar, Direcţiei de Sănătate Publică, ca să se vaccineze. Cei care nu o fac, îi expun şi pe colegi, susţin medicii.

 

„Ar trebui să fie obligaţi să facă aceste măsuri pentru că costurile, după aceea, pentru tratamentul bolii sunt încă mult mai mari sau în momentul în care ai refuzat, pentru că nimeni nu te poate obliga să faci un lucru împotriva voinţei tale, să suporţi tu costurile, să nu suporte societatea", a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor-Babeş" din Timişoara.

Cele mai expuse categorii de personal sunt medicii şi asistentele care îşi desfăşoară meseria în sălile de naşteri şi angajaţii spitalelor de boli infecţioase.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri