Timișoara: oferte ”exotice” la RIUF, la târgul universităţilor

Data publicării:
RIUF A

La 17 ani, Erika Engi este hotărâtă. Vrea să devină criminalist. A cercetat terenul la târgul internaţional de facultăţi şi pare că a găsit exact ce căuta. O universitate care să o formeze, aşa cum a văzut în filmele poliţiste.

”M-am uitat la nişte documentare şi a început să mă intereseze. Sper să mi se dea cazuri pe care să le rezolv, de la cel mai mic la cel mai mare. Cel mai mult aş prefera să investighez un criminal în serie”, ne-a spus Erika Engi.

Realitatea însă e diferită şi mult mai complexă decât scenariul unui serial american. Lui Erika i se explică la RIUF: „Implică automat şi un studiu în medicină, medicină aplicată, chimie, în biochimie..."

Reprezentanţii universităţilor din străinătate au venit la Timişoara, la RIUF, cu oferte din foarte multe domenii. De la criminalistică până la scriere creativă şi design - fie vestimentar, de interior sau web.

 

Mark Blakemore, reprezentant al Universităţii din Greenwich, susține: ”Specializările de nişă te vor ajuta să ieşi în evidenţă pe viitor, în comparaţie cu concurenţa. La noi se studiază, de exemplu, investigaţii virtuale, inginerie software, programe de dezvoltare a jocurilor”.

”Cele mai populare (specializări - n.r.) sunt interior design, fashion, games technology. Am foarte mulţi prieteni în Portsmouth care studiază games technology”, afirmă Răzvan Teliţoiu, reprezentant al Universităţii din Portsmouth.

Şi chiar dacă specializările mai „exotice" par tentante, tinerii prezenți la RIUF nu au fost foarte-foarte interesaţi: ”Ar fi o idee interesantă, dar nu mă pasionează în mod profund”, ”În partea asta, în zona asta, nu prea sunt interesat, mai mult în zona de ştiinţe sociale”, ”Mi se par interesante, mai ales pentru o persoană care are înclinaţii spre aşa ceva şi ce implică aceste domenii”.

 

Au fost însă şi oferte pentru tinerii mai conservatori. Alexandru Ghiţă, organizator al RIUF, ne enumeră: ”Universităţile internaţionale, mai ales cele mai mari oferă studenţilor lor o varietate foarte mare de programe de studiu, atât de licenţă cât şi de master, plecând de la cele tradiţionale, partea de business, economie, marketing, finanţe, inginerie, ştiinţe şi mergând spre cele mai exotice, precum combaterea crimei organizate, ethical hacking”.

Peste 20 de universităţi străine au participat la RIUF, la Timişoara, şi au încercat să îi convingă pe tinerii români să li se alăture.

reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri