Un revoluţionar „mort" trăieşte la Constanţa

Data publicării:
rev.

A fost rănită la Revoluția din 1989. Două gloanțe au lovit-o, însă a supraviețuit. Trăiește și acum, de altfel. Numele său apare pe o plăcută comemorativă amplasată pe Podul Decebal din Timișoara, unde sunt trecuți eroii acelor zile sângeroase din 1989. Vorbim de o femeie care în prezent locuiește în Constanța, și care spune că în ultimii ani a atras în repetate rânduri atenția asociatiei de revolutionari care a amplasat plăcuța. În zadar, până acum.

"Eu eram plecată din ţară, ei au crezut că sunt moartă după evenimentele care s-au petrecut în 1989. Şi pe placa aceea când am ajuns la Timişoara, după câşiva ani de la Revoluţie mi-am văzut şi eu numele", povestește Mariana Farcău - revoluţionar.

Mariana Farcău a fost împuşcată în umăr şi în şold, în decembrie 1989. Imediat după Revoluție, a fugit în Franța, unde a stat câțiva ani. Întoarsă la Timișoara a avut un șoc: numele său apare pe o placuță comemorativă, amplasată în apropierea Podului Decebal. Spune că i-a anunțat imediat pe reprezentanții revoluționarilor.

"Mi-au spus să nu mă necăjesc. Mi-a spus şi preotul şi cei de la Monumente, să nu mă mai necăjesc atâta, pentru că şi eu am fost acolo împuşcată şi dusă la spital", continuă Mariana Farcău.

Pe de altă parte, unui profesor de istorie și, totodată, revoluționar, i se pare cel puţin ciudat că numele Marianei Farcău apare pe placa memorială.

"Nu cred că poate să fie o greşeală, pentru că dacă Memorialul Revoluţiei a pus această placă, ei se întâlnesc periodic cu doamna Mariana Farcău care este o apropiată a Memorialului. Deci ea este în viaţă, toată lumea o ştie, dar uitaţi această problemă este de ani de zile şi nimeni nu o remediază", spune și Adrian Kali - revoluţionar.

Reprezentanţii Asociaţiei Altar consideră că cei de la Memorialul Revoluţiei sunt cei care ar trebui să trebuie să remedieze situația, pentru că ei au amplasat 98% din plăcile comemorative din oraş.

"Ce s-a întâmplat şi care a fost cauza de au pus-o pe doamna Farcău acolo, noi ştim de acest lucru şi trebuia remediat, din punctul nostru de vedere, pentru că am mai avut discuţii. Nu s-a mai dat jos, e problema lor, să răspundă de ce au făcut-o, pentru că nu e normal ceea ce s-a întâmplat", adaugă Virgil Hosu - preşedintele Asociaţiei ALTAR.

Memorialul Revoluţiei recunosc că au greşit, iar reprezentanții asociației promit că o vor remedia.

"S-a greşit şi eu personal îmi asum această greşeală. Dar în acest an noi trebuie să facem toat corecţiile la toate monumentele, pentru că toate plăcile comemorative au dispărut, le-au furat. Deci în acest an noi le repunem acolo din alt material", susține  Traian Orban - preşedintele Memorialului Revoluţiei.

"Dacă mai trăieşte să-i fie de sănătate multă, dar dacă l-a scris acolo cineva trebuie să aibă o responsabilitate. Asta înseamnă lipsă de informare corectă a Revoluţiei."

"Mi se pare o greşeală. E de mulţi ani placa acolo. Nu ştiu cum nu şi-au dat seama până acum."

"La noi în ţară e posibil orice. Aţi văzut şi cazul din Vaslui. Un bărbat care a fost plecat în străinătate a fost declarant mort de 10 sau de 12 ani. A mers la proces, tot l-a pierdut. La noi de întâmplă chestii de genu, păcat."

Pentru că a fost împușcată la Revoluție, Mariana Farcău primește o indemnizație reparatorie în valoare de 1.800 de lei lunar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri