Vestigii de 6.000 de ani descoperite la Corneşti. Vasele din lut, scoase la lumină de arheologi, datează din perioada Eneoliticului

Data publicării:
cornesti prima

Situl arheologic de la Corneşti, localitate aflată la doar 18 km distanţă de Timişoara, scrie o nouă pagină în istoria Banatului. Locul ascunde cea mai mare fortificaţie din Epoca Bronzului din Europa, însă ultimele vestigii scoase la lumină de arheologi dovedesc că zona a fost locuită cu mult înainte.

”Ceea ce a ieşit în acest moment mai deosebit este acest fragment de vas aparţinând culturii Tiszapolgar” - Cultura datează din perioada Eneoliticului, o epocă de tranziţie despre care nu se cunosc prea multe detalii.

Ceea ce e vede aici este cea mai nouă descoperire făcută de arheologi. Este un vas din lut ars care arată că în această zonă se locuia acum mai bine de 6.000 de ani.

Misterul urmelor ce aparţin populaţiei străvechi din zona Banatului este cercetat acum de un grup de studenţi din Anglia, Germania şi România. Asistaţi de arheologi cu experienţă, tinerii îşi fac practica pe şantierul fostei fortificaţii: ”Este foarte interesant, pentru că ştim deja că zidurile vechi pe care le avem aici datează din Epoca Bronzului, aşa că suntem surprinşi să descoperim aici şi obiecte mult mai vechi”, ”Am descoperit vase acolo şi sunt foarte fericit. A fost uimitor să vedem lucruri speciale cu decoraţiuni. Da, este minunat!”.

Pentru săpăturile din zonă se folosesc tehnologii de ultimă generaţie. Printre ele, scanarea cu laserul sau scanarea geomagnetică. Metodele le indică arheologilor exact locurile în care se află vestigiile.

”Am descoperit numeroase fragmente ceramice, vase întregi, căniţe sau vase reîntregibile, să spun aşa şi acum să vedem suntem de abia la începutul campaniei şi mai avem încă o lună şi jumătate să completăm setul de descoperiri”, precizează Alexandru Szentmiklosi, șeful secţiei de arheologie de la Muzeul Banatului.

Fortificația se întinde pe o suprafață de peste 1.700 de hectare și este formată din patru inele concentrice. Sunt de fapt zidurile cetății, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn. Construcția are o poziție strategică, fiind situată în apropierea Mureșului, de unde era adusă sarea și a Munților Banatului. Asta îi ajuta pe locuitori să stabilească mai uşor relațiile comerciale pentru a obţine provizii. Echipa care cercetează acum locul a început demersurile ca situl de la Corneşti să intre în patrimoniul UNESCO.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri