Educație în frig

Data publicării:
educatie in frig
În săli de clasă unde temperatura abia trece de 10 grade Celsius. Așa învață peste 200 de elevi de la şcoala generală din localitatea Sâmbăteni, județul Arad. Nici profesorilor nu le e mai ușor. Și totul, pentru că instalația de încălzire a unității de învățământ este subdimensionată și efectiv nu face față.

„Aici avem un termometru, și cum se poate observa sunt în jur de șapte grade, e cam rece, pentru copii, și pentru noi, dascălii”, explică un profesor.

În aceste condiții, elevii stau la ore cu geci, căciuli și mănuși.

Și, pentru că în clase este foarte frig, conducerea şcolii gimnaziale din Sâmbăteni a redus durata unei ore de curs de la 50 la 40 de minute. Și pauza s-a scurtat, de la 10, la 5 minute.

„De la începutul anului scolar, au fost câteva zile în care au mers caloriferele, dar nu prea fac față, pentru că nu sunt destul de calde, s-au pus și termosuflante, dar nici alea nu au facut față, că totuși temperatura de afară e foarte scăzută”, spune Teodora Purtan, profesor.

„Destul de greu, copii se concentrează destul de greu, și nu pot să le captez atenția, pentru că este frig”, recunoaște Lavinia Tătar, profesor.

„Dimineata, la prima oră, au fost 15 grade în sala aceasta, iar în celelalte, că ne-am informat de la intrare în școală vrem să știm ce condiții ne așteaptă, nouă grade au fost cel mai puțin în clasa a opta, și mai este o sală mică unde se lucrează, unde au fost șapte grade. Dumneavoastra aveți noroc că sunteți pe soare?”

„Copii sunt pentru noi pe primul loc, ei sunt care au mai mult de suferit, noi avem patru profesori care sunt deja bolnavi, sunt pe antibiotice, unii dintre ei s-au gândit să intre în concediu medical, pentru că situația este cum este”, admite Paul Crisner, profesor.

„În general, stau îmbrăcați șo profesorii și elevii, am avut perioade în care am avut 38 de absenți într-o zi de la școală, profesorii pe rând bolnavi, inclusiv eu, datorită temperaturilor pe care trebuie să le suportăm aici”, spune Cornelia Foste, directorul Școlii Gimnaziale „Sabin Manoilă” din Sâmbăteni.

Primarul comunei Păuliş, de care aparţine satul Sâmbăteni, povesteşte că centrala a fost demontată în această vară. Nu a existat vreun proiect sau vreun aviz, care in mod normal ar fi trebuit obținute de fosta administratie a comunei. Acum, cele două cazane au fost remontate, însă sistemul de încălzire nu funcționează.

„Centrala în interiorul școlii a fost subdimensionată și nu s-au ținut cont de numărul de calorifere, raportat la spațiul din interiorul clădirilor. Centralele, în momentul de față merg, dar nu au o putere de a da căldura necesară, datorită subdimensionării caloriferelor și legăturilor din interiorul școlii. În momentul de față ne-am dat seama, că va trebui să facem o reparație în interiorul școlii, nu doar la centrala care este în exterior”, adaugă Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș.

Pe de altă parte, conducerea școlii îi reprosează primarului că nu a reușit să rezolve problema până acum și tine copiii în frig.

- Să veniți cu argumente pertinente, prin care ați făcut toate demersurile ca acești copii, din 1 octombrie s-au 15 octombrie să aibă căldura normală pentru această școală! - Am făcut toate demersurile, am hârtii cu număr de înregistrare din 11 iulie, v-am informat despre situația lucrurilor mi-ați răspuns în 28 iulie că s-a discutat problema în consiliul local, și că toate problemele vor fi rezolvate până în 15 septembrie, am hârtia cu semnătura dumneavoastră. - Cu acele hârtii ați încălzit copii, vă ajuta cu ceva?

Și autoritățile județene au reacționat în acest caz. Reprezentanții CJ Arad au cerut atat primăriei din Păuliș, cât și conducerii școlii să rezolve urgent problema încălzirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri