Încurcaţi de alunecările de teren

Data publicării:
BAZIN BREAZA

Din cauza alunecărilor de teren, în comuna prahoveană Ceraşu unul dintre bazinele de alimentare cu apă ar putea fi compromis, chiar înainte ca apa să ajungă la robinetele oamenilor. O alunecare recentă a ajuns foarte aproape de peretele construcţiei iar la o ploaie abundentă există riscul ca pământul să se prăvălească peste ea. Sistemul de distribuţie a apei potabile ar fi trebuit să fie gata vara aceasta. Localnicii de aici nu au avut niciodată apă curentă iar compromiterea bazinelor ar însemna câteva luni în plus de aşteptare.

Comuna Ceraşu are șase sate, răsfirate pe dealuri cu un sol instabil, care o ia la vale anual, mai ales atunci când plouă sau se topesc zăpezile.

"La noi, chiar în faţa casei, la câţiva metri se lasă, mai băgăm umplutură, se mai lasă iarăşi", localnic.

"Nu e zonă unde să nu avem alunecare de teren. Noi anual cei mai mulţi bani îi cheltuim pe consolidări de drumuri şi de poduri. În 2010, în numai două ore, Ceraşu a pierdut 12 poduri", Dumitru Duca - primarul comunei Ceraşu.

Acum şase ani, Primăria a început să lucreze la un sistem de aducţiune a apei potabile. S-au făcut mai multe foraje, chiar şi la 250 de metri adâncime, însă nu a fost găsită apă aşa că singura soluţie tehnică a fost aducerea ei din barajul de la Măneciu . Asta a presupus construirea, în localitate, a două bazine de colectare, a câte 300 de metri cubi, din care apa să fie distribuită către casele sătenilor. O alunecare de teren declanşată în urmă cu un an se apropie ameninţător de construcţie.

Sătenii din apropiere se tem pentru siguranţa lor. Acest localnic, de exemplu, trăieşte chiar lângă staţia de apă.

"Dacă continuă cu alunecările şi nu se face ceva, în câteva luni de zile se suie pe rezervor. Ne e teamă, avem maşină, cu care circulăm, copii, pe care îi dăm la şcoală, la grădiniţă" , localnic.

De vină ar fi pâraiele din apropierea staţiei, care au săpat malurile până când au făcut ca pământul să se desprindă de stâncă şi să o ia la vale. Acum, împreună cu experţii, Primăria caută soluţii, ca să rezolve problema. Lucrarea costă trei milioane de lei.

"S-a comandat de Primărie, la rugămintea noastră, şi cu ajutorul nostru financiar, o expertiză pentru acest bazin să aflăm ce ar însemna punerea lui în siguranţă.  Bani trebuie să avem pentru ea pentru că, vă daţi seama, nu putem să lăsăm această magistrală fără acest bazin", Bogdan Toader - preşedintele CJ Prahova. 

"Proiectantul a zis aşa: aici să vină o coloană, dintr-o parte într-alta, să oprească toată această falie de pământ, pe zona aceasta şi pe o lungime de 50 de metri în partea cealaltă",Dumitru Duca - primarul comunei Ceraşu.

"După executarea studiului geotehnic la momentul proiectării, zona aceea era stabilă. Chiar foarte stabilă. Problema este că modificările care s-au produs din 2010 şi până acum au dus la punerea în instabilitate a versantului. Dacă nu se intervine rapid acolo s-ar putea crea probleme. Nu foarte mari, să pună în pericol bazinul, dar vor rupe conducte, cabluri electrice, s-ar putea să apară şi ceva tasări ale clădirii şi ale rezervorului", Nicolae Mărăcine - proiectant.

Sistemul de alimentare cu apă din Ceraşu este proiectul Consiliului Judeţean, care a costat în jur de 30 de milioane de lei, acum şase ani. Reţeaua urmează să alimenteze cu apă nu doar cei 6.000 de locuitori din Ceraşu ci şi alte patru comune din apropiere.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri