Investiţie europeană nefolosită

Data publicării:
parc industrial
La Hunedoara, un parc industrial inaugurat în urmă cu aproape jumătate de an şi în care s-au investit 43 de milioane de lei, mare parte, fonduri europne, stă şi acum nefolosit. Asta, deşi cei care ar putea să îşi desfăşoare activitatea în spaţiul întins pe o suprafaţă de două hectare nu trebuie să achite chirie, ci doar utilităţile. Ca să atragă, totuşi, investitori, Primăria trimite acum scrisori de intenție către afaceriștii din țară prin care le explică oportunitățile pe care le-ar putea aici.

Inaugurat în luna aprilie, situl industrial amenajat în apropierea Castelului Corvinilor a costat 43 de milioane de lei, adică 9,6 milioane de euro. O treime din această sumă a fost suportată de bugetul local, restul au fost fonduri europene.

„Cu acești bani au fost ecologizate 20 de hectare de teren care au aparținut combinatului siderurgic, au fost amenajate 49 de parcele a câte 4000 de metri pătrați fiecare și a fost construit de asemenea și un sediu administrativ de 3200 de metri pătrați” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Conform cererii de finanțare, în situl industrial erau planificate activități de consultanță și proiectare, sau amenajarea unor depozite sau ateliere de confecții. Însă, investotorii se lasă şi acum aşteptaţi.

„În primul și în primul rând nu plătesc chirie pe teren, sau impozit, faptul că ai drum de acces, faptul că ai canalizare, apă curentă, curent electric, tot ceea ce ține de un parc industrial, eu zic că este un plus”, spune Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei.

În această vară, administrația locală a solicitat Agenției de Dezvoltare Regională să transforme destinația parcului într-unul tematic, pentru turiștii care ajung la castel. Răspunsul...

„Autoritatea de management centrală de data asta nu este de acord cu solicitarea beneficiarului de a dezvolta pe suprafața reabilitată prin proiect un parc tematic, împreună cu un parc acvatic, deoarece se încalcă prevederile cererii de finanțare și condițiile contractuale”, arată edilul-șef al Hunedoarei.

Localnicii speară că, dacă tot a fost construit, parcul industrial să fie ocupat, mai ales că s-ar crea şi noi locuri de muncă.

„De-acu înainte dacă or veni...eu ce să zic? Ar fi nevoie de locuri de muncă? Aici? Cum să nu fie, doamnă? Peste tot e nevoie de locuri de muncă.”

„O să trebuiască să mai vină ceva investitori, că acolo s-or făcut ceva birouri pentru ăștia care vor să vină să investească, acum s-o gătat sus.”

„Țara îi demolată și vândută. Să mai vie cineva? Veci. Și cum vi se pare atunci investiția? Inutilă sau...? Păi inutilă.”

Pentru a nu fi nevoită să returneze banii europeni primiți, primăria Hunedoara este obligată ca, în următorii 5 ani, să convingă investitorii să vină în parcul industrial, iar investiţia să se dovedească până la urmă utilă comunității.

Reporter: Andrada Velciov Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri