Jocul minții, pasiunea unei fetițe de șapte ani

Data publicării:
sah
Dacă la 7 ani unii copii abia învață să scrie și să citească, Flavia Maria Sida din Arad e campioană la șah. A câștigat locul întâi la proba de Blitz din cadrul Campionatului Școlar Mondial de Șah, iar de anul trecut a devenit și dublă campiona națională la cel mai dificil și vechi joc din lume. Când e în fața tablei de șah, Flavia e foarte concentrată și își calculează cu atenție fiecare mișcare, deși o cuprind emoțiile.

În camera plină cu figurine din pluș, Flavia Maria Sida a început un nou joc de șah. De data aceasta, adversar îi este reporterul Digi24, pe care îl și învață câteva mișcări de atac.

"Deci iese asta aici... Da... Unul aici și dama aici și șah mat!"

Flavia a început să joace șah încă de la vârsta de cinci ani. Acum are peste 30 de trofee și alte zeci de medalii, toate câștigate la competițiile din țară și din străinătate.

"Piesele mi-au dat așa... silința de a juca și pentru că mi-a plăcut. 00:03:41 MUSCĂ 00:04:09 E greu, e ușor, e mult? E cam greu! De ce e greu? Pentru că prinzi și adversari buni, nu prin niciodată adversari slabi, niciodată nu trebuie să zic că câștig, pentru că s-ar putea chiar să pierd", povestește Flavia Sida.

Întâlnirea Flaviei cu un prim adversar a fost una întâmplătoare. Împreună cu familia sa, fetița a plecat în străinătate, pentru o competiție de șah la care participa fratele ei mai mare Flavius, și el pasionat de jocul minții.

"Ea era cu noi, în Ungaria a fost concursul și domnul Mitică ne-a sugerat că dacă tot a venit, începuse șahul de la grădiniță, să participe și ea și așa a început", spune Lavinia Sida - mama Flaviei.

"A pierdut toate partidele, dar a jucat cu o seriozitate ieșită din comun. A mutat foarte corect și niciodată nu a renunțat. Regele, deși a rămas cu regele pe masă, l-a mutat și a așteptat să îi dea șah mat. Asta a fost prima experiență a Flaviei", își amintește Mitică Cosma - profesorul de șah al Flaviei.

Fetița a muncit mult, a perseverat și a reușit să câștige locul I la proba de Blitz din cadrul Campionatului Școlar Mondial de Șah. Anul trecut a devenit și dublă campionat la unul dintre cele mai dificile și vechi jocuri din lume. Copila recunoaște că mai are și emoții.

"Eu cam la toate concursurile tremur, pentru că așa m-am obișnuit și nici nu pot să le fac pe în toate, să mă uit și la ceas, să mă uit și la tablă și mă panichez. Atunci mut ceva, apăs pe ceas, mă uit, mă liniștesc și mă duc la baie, mă spăl pe mâini și pe față și vin înapoi", continuă Flavia Sida.

"Cum te simți atunci când dai șah mat? Îmi scot toate emoțiile pe gură, fac un respir și îmi las toate emoțiile să se ducă", mai spune micuța șahistă.

Pentru a-și menține titlu de campioană, Flavia se pregătește de 2 sau 3 ori pe săptămână cu mai mulți antrenori. Într-una din zile, preț de câteva ore, Flavia joacă șah la Palatul Copiilor din Arad, unde mentor și profesor îi este domnul Mitică.

"Flavia este cea mai tare, este foarte serioasă, ea este cea mai mică din grupa ei, copii din grupa ei sunt de 10-12 ani, dar niciodată nu a refuzat să joace cu cineva pe motiv că îi e frică de el și că o să piardă, își încearcă puterile cu orișicine. Este un copil deosebit, dar în același timp este și un copil normal", adaugă Mitică Cosma - profesorul de șah al Flaviei.

Pe lângă șah, Flavia ia lecții de judo și de dans și se bucură, așa cum știe ea mai bine, de farmecul copilăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri