Karl Diel | Pionier al chirurgiei secolului trecut

Data publicării:
diel
Medicina din Banatul secolului XX poate fi descoperită printr-o simplă vizită la Casa Memorială a Doctorului Karl Diel din Jimbolia, județul Timiș. Deschis în anul 2000, muzeul prezintă munca celebrului chirurg, care și-a dedicat viața pentru a-i salva pe ceilalți. Flacoane cu tratamente vechi, instrumente chirurgicale, o întragă colecție de cărți medicale, dar şi obiecte personale care au aparținut familiei sale pot fi admirate în casa memorială Karl Diel.

Casa în care a trăit și a copilărit Karl Diel, un chirurg strălucit din Jimbolia, care a învățat medicină peste hotare, are porțile deschise pentru orice turist curios. Transformată în muzeu memorial de către strănepoata sa- Pia Brânzeu, imobilul păstrează vie amintirea chirurgului și a familiei sale.

„Mi-a plăcut să recuperez o bucăţică de trecut care pentru mine şi pentru familia mea înseamnă foarte mult”, spune Pia Brânzeu, strănepoata lui Karl Diel.

În cele trei încăperi expoziționale, universul lui Karl Diel și al familiei sale este împărțit cu multă grijă. La loc de cinste stă o impresionantă colecție de cărți medicale, unele volume vechi de mai bine de o sută de ani, majoritatea în limba germană.

„Există, de pildă, o carte în aproape 10, 9-10 volume despre patologia femeii. Toată e subliniată, toată este citită. 05:08:33 MUSCĂ 05:08:55 Făceau medicina cu multă dăruire, implicare, pasiune şi erau oameni care trăiau pentru meseria lor”, continuă strănepoata lui Karl Diel.

În Casa Memorială se găsesc instrumente chirurgicale vechi, folosite în perioada aniilor 1900-1944, prescripții medicale, toate scrise cu stiloul, iar unele dintre ele, în limba germană și o mulțime de flacoane cu doctorii.

„Sirop de tuse, tratament pentru guturai sau pastile cu vitamina C, toate se găsesc în Casa Memorială a doctorului Karl Diel. În plus, păstrate în condiţii bune sunt şi fişele medicale ale pacienţilor care veneau la medicul jimbolian” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Karl Diel a devenit un pilon a medicinei din regiunea de vest a țării. A luat parte la ridicarea primului spital din oraș, unde a realizat cu succes un număr impresionant de intervenții chirurgicale pentru aceea perioadă.

„Putem, de asemenea, observa câteva documente, dar şi un carneţel din care aflăm despre operaţiile pe care le-a făcut doctorul Diel în decursul vieţii, şi anume aproximativ 50 de mii de operaţii”, explică Cristina Dema, muzeograf.

Rochiile elegante din muzeul memorial și sticluțele de parfum scump sunt dovada unui stil de viața rafinat al familiei Diel. Mmedicul şi-a păstrat, însă, modestia şi îi ajuta pe nevoiaşi.

„A făcut şi operaţii oamenilor săraci, cărora nu le cerea bani, ceea ce este un gest foarte frumos. Iar după moartea doctorului s-a ridicat o statuie şi în faţa sanatoriului, care a rezitat regimului comunist”, adaugă Cristina Dema, muzeograf.

Turiştii care au vizitat Casa Memorială Karl Diel au fost impresionaţi de istoria medicinei din Banatul secolului XX.

„Ştiam de doctor Karl Diel, evident este o personalitate atât de importantă pentru Jimbolia, dar nu ştiam că este o personalitate atât de importantă pentru medicină, în general.”

„Mi se pare interesant că mai sunt în viaţa rudele doctorului Karl Diel.”

Casa Memorială Karl Diel poate fi vizitată oricând, fără program, iar intrarea este liberă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri