Lucrări proaste pe bani mulți

Data publicării:
resita
Mai multe străzi din Reşiţa, reabilitate în urmă cu 4 ani cu 12 milioane de euro, au fost făcute prost. Aceasta este concluzia unei expertize tehnice comandate de Primăria Reşiţa. Stratul de asfalt turnat este chiar şi cu 75% mai mic decât specificaţiile caietului de sarcini, iar calitatea materialelor folosite este slabă. Acum, autorităţile vor să pornească discuţii cu cele două firme care au realizat lucrările pentru a le reface. În caz contrar, se va ajunge în instanţă.

În 2013, autorităţile din Reşiţa recepţionau reabilitarea a 5 străzi şi a unei pieţe. Lucrările au vizat asfaltarea a 3,5 kilometri de drum, iar suma investită din bugetul local era de 12 milioane de euro. Cum starea străzilor este proastă, actuala conducere a Primăriei Reşiţa a vrut să afle cum s-au făcut lucrările. Expertiza a fost realizată de ingineri constructori de la universităţi din Timişoara.

"Potrivit expertizei tehnice, grosimea stratului de asfalt este şi cu 75% ma mică decât în caietul de sarcini. Nici nu este de mirare că străzile sunt pline de gropi, iar în unele locuri asfaltul se desccpirnde foarte uşor" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

„Absenţa aproape totală a legăturii între straturi provoacă o oboseală accelerată a straturilor asfaltice şi, implicit, o apariţie prematură a defecţiunilor. Considerăm că aceasta este principala cauză a degradării premature a stratului asfaltic. (...) Mixtura asfaltică are o compoziţie cu conţinut redus de parte fină, ceea ce influenţează negativ coeziunea acesteia. (...) Neconformitatea lucrărilor executate din punct de vedere al caracteristicilor proiectate ar trebui să genereze demolarea şi refacerea acestora."

Acum, autorităţile locale vor să recupereze prejudiciul. Problema este că lucrările au ieşit din garanţie.

"Vom face o expertiză financiară să vedem cât de mare e prejudiciul. Părerea mea... Eu nu vreau neaparat bani. Eu aş vrea să se refacă lucraera aşa cum trebuia făcută. Ăaste e un element pe care vom încerca să-l negociem cu constructorul", spune Ioan Popa, primarul oraşului Reşiţa.

Cei care au de suferit în urma lucrărilor făcute prost sunt tot şoferii care îşi strică maşinile în gropile din oraş.

"Îs praf. Ce să mai zicem. Şi când repară, repară câte o gropiţă." Rezistă asfaltul? Până la prima ploaie."

"Ăsta într-adevăr e prost pentru că a fost turnat târziu şi o fost rece. Nu a ţinut nici câteva luni."

"Greu, greu. Consum mare. Ce înseamnă pentru maşină? Uzură."

Lucrările au fost făcute în mandatul primarului Mihai Stepănescu, aflat acum în arest la domiciliu pentru luare de mită. De asemenea, cel puţin una dintre firmele de construcţii care a făcut lucrările îi aparţine lui Valentin Armaşu, cercetat pentru evaziune fiscală şi cosntituirea unui grup infracţional organizat. Niciunul dintre cei doi nu a putut fi contactat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri