"Maratonul" înscrierilor în clasa pregătitoare

Data publicării:
pregatitoae

Cu toate că este abia a treia zi de înscrieri în învățământul primar, la Timișoara sunt scoli care se apropie de numărul maximum de locuri aprobat pentru clasele pregătitoare. Perioada de depunere a dosarelor se încheie în 26 martie, dată până la care cele mai "vânate" scoli preconizează că vor forma clase cu mult peste numărul propus.

În doar 2 zile, la Școala Generală Nr. 30 din Timișoara s-au ocupat mai bine de jumătate din numărul de locuri aprobat de Inspectoratul Școlar pentru clasa pregătitoare - 150.

Unitatea de învățământ a amenajat deja clase și în containere, dar chiar și așa, și anul acesta vor fi elevi care trebuie să vină după-amiază la școală din cauza lipsei de spațiu. 25% dintre părinții care au depus dosare de înscriere aici, au viză de flotant.

"Ne-am propus prin planul de școlarizare 6 clase. Dar de fapt realitatea dovedește altceva, în cele 2 zile de înscrieri avem peste 80 de copii. Acest lucru ne bucură pe de-o parte dar pe cealaltă parte, ne provoacă semne de întrebare. Nu știm ce o să facem în toamnă", a declarat Mihaela Șora, director Școala Generală Nr. 30 Timișoara.

Dacă numărul solicitărilor de înscriere la Colegiul Național Bănățean continuă să vină în ritmul primelor 2 zile, de mâine toate locurile pentru clasa pregătitoare vor fi ocupate.

"Media de înscriere e de undeva în jur de 30-35 de dosare pe zi. Sigur că ne punem și semne serioase de întrebare ce vom face dacă vom depăși planul de școlarizare aprobat, principala problemă fiind evident problema spațiului. Dacă la finalul înscrierilor concluzionăm că mai avem nevoie de încă 2 clase, unde îi mai băgăm pe copii? Este o întrebare la care pot să răspund în acest moment doar ridicând din umeri",  a declarat Sorin Ionescu directorul Colegiului Național Bănățean.

"La școala 30 au preconizat un număr de 6 clase. Dacă vor depăși acest număr de 6 clase, dintr-o discuție cu colegele mele chiar spuneau că e posibil să se ajungă la dublu, la 12 clase pentru anul școlar următor. Din păcate nu avem soluții privind spațiile.  Părinții trebuie să înțeleagă lucrul acestă. Să nu avem surprize ca în toamnă, după ce dumnealor sunt liniștiți că au ajuns la o unitate de învățământ, se vor supăra foarte rău pe noi atunci când vor constata că fie vom găsi soluții în mutarea lor în alte spații, mult mai îndepărtate decât spațiul principal", a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general,  IȘJ Timiș.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare se încheie în 26 martie. La nivelul județului Timiș sunt disponibile puțin peste 6.100 de locuri, adică 280 de clase.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri