Pastorul colecționar de biblii

Data publicării:
biblii
Îl cunoaştem acum pe Ionel Tuțac, pentru care Cuvântul Sfânt reprezintă atât o credință cât și o piesă de colecție. Pastor la Biserica Baptistă Harul din Lugoj, bărbatul este cunoscut și pentru impresionanta sa colecție de biblii din Africa, Germania, Franța, America sau Israel, exemplare rare sau exotice scrise în zeci de limbi. (VO) Ionel Tuțac nu numai că le are, ci și le studiază. Spune că deși Biblia înglobează același subiect, exprimările din limba ebraică sau engleza veche oferă interpretări intersante ale cuvântului lui Dumnezeu. A adunat cele peste 700 de Cărți Sfinte în ultimii 20 de ani și nu se oprește - vrea să deschidă în viitor primul Muzeu al Bibliei din România.

"Astăzi am adus peste 100 de biblii din colecția mea de peste 700. E o colecție pe care am adunat-o pe parcursul a ultimilor 15, 20 de ani", își începe povestea, Ionel Țuțac.

"Biblia este o colecție de 66 de cărți scrise pe parcursul a 1600 de ani de 40 de autori diferiți ca profesie, ca pregătire", continuă pastorul.

Ionel Tuțac vorbește despre Biblie ca despre propria-i viață. Este pastor în Lugoj de peste două decenii și spune că s-a îndrăgostit de Cuvântul Sfânt când era copil.

"Îmi aduc aminte și acum că pentru prima dată am citit toată Biblia din scoarță în scoarță de la Geneza la Apocalipsa undeva prin clasa a IV-a. În felul acesta m-am îndrăgostit de Cuvântul lui Dumnezeu". susține Ionel Țuțac.

Cu studii superioare în teologie, master și doctorat în Statele Unite ale Americii, pastorul Tuțac povestește că ideea de a colecționa Biblii s-a născut după o vizită în Israel. Acolo a văzut Manuscrisurile de la Marea Moartă, pline de texte în limba ebraică imprimate pe piei tăbăcite și papirusuri.

"În același timp am văzut Casa Cărții de la Ierusalim și m-am gândit că Biblia are o valoare imensă și ar trebui să fiu preocupat și eu de achiziționarea a cât mai multe copiii a Sfintei Scripturi", adaugă colecționarul.

Șase ani mai târziu primește primele două Biblii într-o vizită în Statele Unite ale Americii.

"Cea mai mică biblie din lume, o biblie pe care eu am primit-o cadou în anul 1997. Atunci când am avut ocazia să vizitez Muzeul Bibliei din New York împreună cu un român. Dânsul mi-a dăruit pe lângă această biblie mică, o biblie pe care o avea în biblioteca dânsului, o biblie din anul 1874", continuă Țuțac.

Astăzi, colecția numără peste 700 de exemplare vechi de secole adunate din țări precum Africa, Cuba, Germania, China, SUA sau Franța.

"Am un Nou Testament din 1592. Asta este o biblie din limba germană din anul 1731. Noul testament în 8 traduceri. În 8 variante. 1688, este Biblia care a fost tradusă în limba română de frații Greceanu", ne arată lugojeanul.

Un colecționar este tentat să se uite la vechimea și la mărimea bibliei, recunoaște Ionel Tuțac. Contează și limba în care sunt scrise. Pastorul vorbește chiar și în ebraică.

"Am mai multe variante ale bibliei în limba ebraică, am în limba arabă, am primit în urmă cu mai mulți ani de la un prieten care a fost în China, în vizită în China, în limba chineză. Am în bulgară, în sârbește, în maghiară în poloneză, în cehă", mai spune colecționarul de biblii.

Unele cărți vechi sunt vândute în lume cu milioane de dolari. Ionel Tuțac spune însă că nimic nu este mai valoros decât cuvântul lui Dumnezeu.

"Am avut ocazia să văd pentru prima dată în viața mea o copie a Bibliei lui Gutenberg ce tocmai a fost achiziționată la suma de 7,2 milioane de dolari. Mai erau 4 copii în întreaga lume", mai povestește pastorul.

"Înțelepciunea pe care o dobândești citind Scriptura este mult mai importantă decât banii pe care poți să îi dai pentru o biblie”, concluzionează Țuțac.

Bărbatul nu se oprește din colecționat pentru că vrea să deschidă primul Muzeu al Biblilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri