Pelerinaj la Maria Radna

Data publicării:
pelerinaj maria radna
Peste 20 de mii de credincioşi catolici dar şi de alte confesiuni au luat parte astăzi la Basilica Maria Radna din judeţul Arad la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. În ultimii ani, în 8 septembrie, numărul pelerinilor este mai mare chiar față de 15 august. Unii dintre aceştia respectă tradiţiile strămoşilor şi deşi parcurg distanţe apreciabile vin la Radna pe jos.

„De unde veniţi? De la Ghioroc venim. Şi pe jos? Pe jos! În fiecare an facem acest drum aşa că... cu ajutorul lui Dumnezeu mergem până la capăt şi la dus şi la întors”.

Dacă pentru pelerinii din satele vecine drumul pe jos durează numai câteva ore, pentru cei din alte judeţe el poate să dureze şi câteva zile. Este cazul etnicilor croaţi din Caraş Severin, care petrec 3 zile pe drum ca să ajungă la Radna.

„În fiecare an venim. Vin şi pe jos cu crucea... o săptămână fac. Trei zile încoace, trei zile înapoi şi... asta e tradiţia noastră”.

Indiferent de unde vin, pelerinii speră că sacrificiul acesta va produce o minune în viaţa lor. Unii chiar au trăit-o însă asta nu îi împiedică să revină în acest loc care, spun ei, poate schimba destinul oricui.

„Oamenii simt asta. Şi povestesc mai departe. Şi unul spune la celălalt ce dorinţă i s-a îndeplinit şi asta contribuie mult ca numărul să nu scadă. Ci din potrivă creşte de la un an la altul”, susține Adreas Reinholz, preot paroh Maria Radna.

„De la Turnu Severin suntem un grup mai mare de vreo 8 persoane, cu copii... Veniţi în fiecare an aici? În fiecare an din 2000. O singură dată sau de două ori am lipsit din motive foarte bine întemeiate”.

„Eu am şi lucrat în Lipova 21 de ani şi mi-a fost dor să văd Mânăstirea... nouă, putem spune”.

Liturghiile prilejuite de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului au început la Radna încă de ieri. Punctul culminant al pelerinajului a fost slujba oficiată astăzi la ora 11 de trei episcopi: din Timișoara, Oradea si unul venit din Ungaria.

Reporter: Dan Codre Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri