Primul muzeu într-un spital, la Timișoara

Data publicării:
expo
Spitalul Judeţean din Timişoara va fi primul din România care va avea un mini-muzeu în incintă. Peste 60 de obiecte - tratate de medicină, instrumentare vechi, caricaturi, icoane pictate pe lemn și sticlă sau piese de mobilier - au fost donate spitalului. Obiectele de artă fac parte din colecția profesorul Horia Vermeșan, cel care a condus Clinica Ortopedie I a spitalului.

"Mobilierul. Această bibliotecă barocă. Acea vitrină Empire, Biedermaier-ul care este dincolo. Sunt toate de cea mai bună calitate", povesteşte Horia Vermeşan, fost şef al Clinicii de Ortopedie I.

Profesorul Horia Vermeșan se retrage după o activitate de mai bine de patru decenii la Spitalul Județean din Timişoara. Printre pasiunile medicului se numără și arta, motiv pentru care a donat din propria colecție zeci de tratate de medicină, instrumentare medicale vechi de un secol, mobilier, dar și icoane pictate pe lemn și sticlă.

"De unde pasiunea pentru artă? Păi din familie. Din familie pentru că cu ele m-am născut. Am donat de exemplu la muzeu. Chiar la muzeu am donat. Am donat la muzeul din Lipova. Am donat icoane la biserica la care bunicul meu a fost protopop. 00:24:29:15 plus 00:24:42:07 Sunt un simplu continuator ceea ce fac și aici. Vor trebui să continue alții", continuă Horia Vermeşan.

"Am lucrat cu dumnealui. M-a primit cu bucurie și cu drag în sala de oprații. M-a învățat cum să cos tendoane, cum să cos plăgi în urgență. Operam noaptea cu dumnealui", spune şi Jenel Pătrașcu, șeful Clinicii Ortopedie II.

"Ani de zile am lucrat împreună și e un moment trist poate că nu rămâne cu noi și nu vrea să stea cu noi aici", adaugă şi Radu Prejbeanu, medic specialist ortopedie.

Obiectele au fost aranjate într-un spațiu special amenajat. Tablourile vor fi expuse însă şi pe holurile spitalului, pentru a-i ajuta pe pacienți și aparținători să treacă mai ușor prin suferință.

"De ce să fie pereții goi și să nu fie un tablou? O pictură care are un specific al ei. Altfel arată spitalul? Bineînțeles că da."

"Arată cu totul altfel. Arată mai vesel, mai cald, mai plăcut."

"Așa cum este și la alte clinici din străinătate și nu numai faptul că se expun pe holurile spitalului județean în văzul tuturor anumite obiecte de artă pe care oamenii să le admire să se uite la ele, să le dea o rază de speranță cred că este un gest atăt noi personalul care lucrează în spitalul județean cât și toți care trec pragul spitalului județean îl vor aprecia", susţine Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Medicii de la Spitalul Județean îi încurajează pe oameni să doneze.

"Vom încerca să facem galeria donatorilor. Am văzut modele și în Occident. În America te duci la parter există donatori, donatori. La noi nu este un gest foarte obișnuit și cred că am putea să deschidem acest lucru", mai spune Ioan Sporea, șeful Clinicii de Gastroenterologie.

Horia Vermeșan a donat din colecția proprie peste 60 de piese de artă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri