Salvator din conștiință

Data actualizării: Data publicării:
ACCIDENT

Aproape 3.000 de pietoni au fost sancționați în acest an, la Brașov, pentru traversare neregulamentară. Cu toate acestea, trecerea prin loc nepermis este între primele trei cauze ale evenimentelor rutiere grave. În puține cazuri, însă, un salvator profesionist poate interveni la câteva secunde după producerea accidentului, așa cum s-a întâmplat sâmbătă după amiază, pe un bulevard de trafic intens, din Brașov.

Mihai Greavu este medic la Secția Interne a Spitalului Clinic Județean Brașov. Sâmbătă, în jurul orei 17:00, a văzut pe geamul propriei locuințe faptul că o femeie de 74 de ani a fost lovită în plin de mașină, în timpul unei traversări neregulamentare.

"Am auzit bubuitura, sunt medic, așa că am fugit cât am putut de repede, avea puls, respirație spontană, dar inconștientă", Mihai Greavu, medic Spitalul Județean Brașov.

A durat câteva secunde până când medicul a ajuns la victima accidentului. Fără niciun echipament la îndemână, bărbatul a acordat victimei primele îngrijiri, până la sosirea echipajelor medicale.

"Am menținut-o numai în poziție laterală, poziție de siguranță. O fractură de tibie și peroneu, membru inferior drept, un hematom ochiul drept", Mihai Greavu, medic Spitalul Județean Brașov.

La locul accidentului a ajuns rapid un echipaj cu asistent și șofer, al Ambulanței. În câteva minute, a ajuns și echipajul SMURD, de urgență zero.

"Dânsul era imposibil să pună frână, așa o viteză avea, deci era ca la raliu", martoră.

"A venit într-o viteză nebună și a încercat să-l ocolească, trăgând în stânga, dar l-a luat pe capotă, l-a aruncat, s-a auzit un șoc puternic", martor.

Statisticile Inspectoratului Poliției Județene spun că traversarea prin loc nepermis e printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave, în Brașov.

"Până în prezent, au fost ridicate, în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice 1850 de permise, pentru neacordare de prioritate pietonilor și, în același timp, au fost sancționați 2900 de pietoni, pentru traversări neregulamentare", cms. șef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Brașov. 

Legal, în astfel de cazuri, principala vină aparține pietonului care traversează ilegal. Șoferii implicați în astfel de accidente sunt amendați, dacă ancheta scoate la iveală faptul că viteza excesivă a contribuit la producerea accidentului.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri