Sanatoriul Marila | „Epava” în care sunt trataţi pacienţi

Data actualizării: Data publicării:
marila
La 20 de kilometri de Anina, în inima codrilor cărășeni, o clădire asemănătoare cu ruina unui hotel din vremea interbelică stă să se prăbușească. Sanatoriul Marila îl numesc autoritățile, oamenii în schimb îi spun Epava. În clădirea sinistra sunt internați bolnavi cronici și de tuberculoză din toată România. Șapte ani au trecut de la prima și ultima investiție guvenamentală prin care au fost schimbate țevi și igienizate cele trei etaje functionale. Sanatoriul, care cândva a atras nobilimea austro-ungară, germani și britanici este astăzi lipsit de puls din cauza promisiunilor care nu au devenit niciodata realitate.

„Partea exterioară e ca o epavă.”

„A fost aici aur. Dar acuma... paragină.”

„Mai cade tencuiala de sus când plouă mai tare, când bate vântul mai tare mai cade o zugrăveală.”

Consolidat în vremea Regelui Carol al II-lea, sanatoriul Marila, cândva atracție europeană, este astăzi o ruină. Martoră la transformarea spitalului este Ana Brânzei, o fostă angajată, acum pacientă. La cei 76 de ani femeia își amintește splendoarea locului de odinioară.

„Alei, trandafiri, minuni, gard viu. Nu au fost bărăcile astea care sunt pe aci. În 1990 eu am ieșit la pensie și atunci s-a dărâmat de tot. Când am venit eu aici, m-am internat, am plâns. Cand l-am văzut dărâmat așa”, povestește Ana Brânzei, acum pacientă a spitalului.

Vechiul spital avea cinci etaje cu câte 100 de paturi și un al șaselea pentru relaxare, își amintește femeia.

„Acolo se dădeau spectacole, filme. Sala mare pe etajul șase. Salariații mergeam după masa. În restul zilelor erau bolnavii. O dărâmare... Știți cum îi? Ca la o casă. Dacă nu îi pui un cui astăzi, mâine zi se dărâmă”, continuă femeia.

În zilele noastre funcționează doar 20% din vechiul spital. O secție pentru bolnavi cronici și una pentru TBC. În total, 140 de paturi.

„Doar primele trei etaje ale spitalului Marila sunt funcționale. Următoarele trei sunt foarte degradate, iar conducerea unității a fost nevoită să restricționeze accesul pentru medici și pacienți. Clădirea este atât de veche încât bucăți mari de tencuială stau să cadă” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

„Trebuie reparată neapărat. De ce trebuie? Pentru noi, pentru binele nostru al bolnavilor pentru că aici e un sanatoriu foarte vechi.”

„Eu vin și vă fac. Eu promit și vă fac... Da... Și da s-a făcut... loc cu coatele ca să trecem mai departe.”

Singurul lucru care nu s-a degradat este aerul de munte. De câte ori au ocazia, bolnavii se bucură de el de pe balcoanele vechi și scorojite.

Aproape trei decenii de la Revoluție, 22 de miniștri ai Sănătății și o singură finanțare guvernamentală. 500.000 de lei au fost alocați acum șapte ani. Au fost schimbate țevi, saloanele au fost zugrăvite și băile renovate.

„Mai frumos îl văd acum decat când am fost tânără. Chiar dacă atunci era altfel. Acum a fost mâncat de ploi, de vânturi, promisiuni s-au făcut și nu s-au îndeplinit”, recunoaște Cezaria Turculucea, șef secție TBC.

Managerul spitalului de care aparțin secțiile spune că în 2006 a realizat un studiu de prefezabilitate pentru renovarea spitalului. 12 milioane și jumătate de euro ar costa lucrările. Nu a găsit programe europene, iar studiul a rămas pe hârtie.

„Clădirea suferă mult din punct de vedere fizic. Probabil este nevoie și de o expertiză tehnică pentru a se stabili dacă clădirea mai poate fi funcțională sau nu”, admite Felician Fara, managerul Spitalului Orășenesc Oravița.

Sanatoriul se degradează pe zi ce trece și este tratat doar cu promisiuni, spune conducerea.

„Acum trei ani a fost o intemperie a fost un vânt extrem de puternic care a descoperit clădirea pe o porțiune acolo unde sunt și pacienții de fapt și e nevoie de reparația acoperișului și am făcut tot felul de demersuri pentru a fi făcută reparația la el”, spune Felician Fara.

De cealaltă parte, reprezentanții primăriei spun că vor continua să caute soluții.

„Consiliul local și primăria va lua măsuri ca pe termen scurt să repare acoperișul iar pe termen mediu sau lung să fie reabilitată întreaga clădire pe fonduri europene sau să fie găsită o altă locație, izolată de comunitate în care să fie mutată această secție”, adaugă Lorena Ion, viceprimarul orașului Oravița.

Problema Sanatoriului Marila a fost și în atenția Guvernului României.

„Știu foarte bine situația de la Marila. Mi-a prezentat situația e mai rău în exteriorul clădirii decât în interior. Sanatoriul de acolo are nevoie de sprijin. Am discutat concret, nu vreau să spun înainte de a se concretiza”,a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.

Sanatoriul Marila a fost parte a unei stațiuni deschise în 1878. Reabilitată în perioada interbelică, actuala clădire a unităţii medicale a fost dată în folosință după cel De-al Doilea Război Mondial. Spitalul nu a fost renovat niciodată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri