Spectacolul trist din... sala de spectacole

Data publicării:
sala de spectacole
Catifea ruptă, pereți cu fisuri, igrasie și pânze de păianjen - așa arată cea mai mare sală de spectacole din Timișoara, de curând desemnată Capitală Europeană a Culturii. Autoritățile locale nici nu-și mai amintesc când a fost reabilitată complet ultima dată, iar reprezentanții Teatrului Național care împart sala cu Opera Română, spun că nu a trecut printr-o renovare completă de peste 20 de ani.

Sub candelabrul din sala de spectacole care, altădată, punea în lumină rochii elegante și fracuri, s-au instalat păianjenii. Spectatorii Operei și Teatrului Național din Timișoara spun că și catifeaua de la balcoane cedează, la fel și pânza din tapiseria scaunelor .

„După cum poate se vedea pe marginea scaunelor, lojelor sunt descusute, sunt rupte, ar putea fi cusute la loc și na chestii de genul ăsta.”

„Mai ales că vom fi Capitală Europeană a Culturii, ar fi bine să se aranjeze, nu numai mușamaua, toată sala.”

De șapte ani, Palatul Culturii din Timișoara se află în proprietatea Primăriei, iar Opera Română și Teatrul Național împart aceeași sală de spectacole cu aproximativ 700 de locuri. Consolidarea clădirii a fost făcută în anii 70.

„Cred că sala are nevoie, în primul rând scena de o dotare tehnică corespunzătoare ... păi nu mai are niciun fel de tehnică de scenă pentru că nu a fost modernizată niciodată, trape, ștângi electrice și toată aparatura necesară pentru spectacole. O dată exactă în care a fost reabilitată ultima dată sala, un an aproximativ? Nu știu să îți răspund, din păcate, deci 40 - 50 de ani sigur nu a fost făcută”, povestește Ion Rizea, directorul adjunct al Teatrului Național Timișoara.

Autoritățile locale spun că au în plan să reabiliteze sala Palatul Culturii cu bani din bugetul local și cu finanțare de la Guvern. Proiectul pentru întreaga clădire a fost făcut în 2009, dar va trebui modificat.

„Acele fisuri pe care le regăsim sunt fisuri de suprafață. Ele apar chiar în zona sălii de spectacole, chiar în spatele scenei. Până într-un milion de euro ar fi reabilitarea completă însemnând reabilitarea mobilierului, reparații”, explică Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

De 15 milioane de euro ar fi nevoie în total pentru reabilitarea întregului Palat al Culturii din Timișoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri