Târgurile de Crăciun, noua modă la sate

Data publicării:
targ de craciun
Odinioară gazde ale tradiţiilor autohtone prilejuite de sarbătorile de iarnă, satele româneşti au început să adopte şi din obiceiurile din Occident. În Timiş, târgul de Crăciun de la Viena a devenit model nu doar pentru municipiul reşedinţă de judeţ. Mai nou, există astfel de târguri chiar şi în mediul rural. Cu căsuţe cochete, lumini şi brazi împodobiţi. Două astfel de târguri au fost deschise ieri în comunele Moșnița Nouă și Becicherecu Mic.

Deschiderea târgului de Crăciun din comuna Moșnița Nouă din județul Timiș, aflată la 12 km de Timișoara, a reprezentat și primul moment din acest an în care colindătorii și-au făcut simțită prezența.

Căsuțele în formă de turtă dulce sau de brad, au atras primii vizitatori.

„Frumos, foarte frumos. De lăudat. De lăudat și de păstrat și anul viitor.”

„E o posibilitate să ne întâlnim toți aici, să socializăm, e foarte bine. Ați găsit deja și cadourile pentru cei dragi? Suntem în căutare, încă nu dar căutăm.”

„Frig, frumos. Ce ați văzut bun aici, ce urmăriți să vă cumpărați? O să îmi iau niște vin fiert.”

Târgul de Crăciun din comuna Moșnița Nouă este departe de faimoasele evenimente de acest gen din Viena sau Budapesta, dar este un început.

„Mi-ar fi plăcut să pot să fac ce fac cei din Occident, m-am inspirat și din acele povești frumoase din alte țări și în același timp m-am inspirat și din povești trăite în țara noastră”, spune Florin Bucur, primarul comunei Moșnița Nouă.

O nouă tradiție începe să prindă rădăcini și în comuna Becicherecu Mic din județul Timiș.

„Ați mai avut târg de Crăciun în sat? Nu, acuma, acuma prima dată și suntem așa de încântați. Am făcut cumpărături, mănuși, cornuri proaspete.”

„Suntem pregătiți, asta am venit să facem. Începem cu degustări de alimente și apoi să vedem și cadouri pentru că se apropie sărbătorile.”

„La prima ediție am insistat să avem producători doar din comuna noastră cu toate că am avut de 3 ori mai multe cereri”, explică și Ovidiu Rusu, primarul comunei Becicherecu Mic.

Spre deosebire de târgurile de Crăciun consacrate, admirate de milioane de turiști, la cele autohtone, autorităţile nu se așteaptă, cel puțin nu acum, la prima ediție, ca numărul vizitatorilor să depășească o mie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri