Timișoara | Portret de protestatar

Data publicării:
PROTESTatar
Tineri, părinți însoțiți de copii şi bătrâni - cu toţii au protestat, zile la rând, în marile orașe din România. Cu vârste și ocupații diferite, oamenii s-au adunat în piețele centrale și şi-au strigat împreună nemulțumirile după promulgarea celebrei ordonanțe 13. La Timișoara, zeci de mii de persoane au cerut abrogarea actului normativ și demisia Guvernului. Reporterii Digi24 Timișoara au stat de vorba cu câțiva dintre protestatarii care au fost prezenți aseară în Piața Victoriei. Iată povestea lor.

„Hai Timișoara! Hei, hei, nouă de pasă/Aici e acasă! Haideți! Și!”

Tânărul din imagini este Cristian Cazacu, un artist din Timișoara care a ieșit în stradă la manifestații seară de seară. Alături de ceilalţi protestatari, Cristian a cântat o piesă pe care a compus-o chiar el în urmă cu câțiva ani, despre o Românie dominate de corupție. Când a aflat de promulgarea Ordonanței 13, Cristian și-a luat chitara și a venit în Piața Victoriei.

„Am venit aici e la 12 noaptea și am cântat "Nouă de pasă", pentru că oamenii trebuie motivați, dar trebuie motivați spre ceva constructiv, nu spre divizare și ură, pentru că deja avem parte de așa ceva în acest moment”, povestește Cristian Cazacu, artist.

Cu o pancartă pe care scrie "Bunici, ar fi trebuit să fiți aici", Maria Sereniuc a venit la protest pentru a șaptea seară consecutiv. Femeia, care se plânge că are o pensie mică, îndură frigul în piaţă pentru copiii ei și nepoțelul de 9 ani.

„Îmi doresc ca toți bunicii să se gândească la nepoți și la viitorul copiilor lor. Ce v-a supărat? Gestul parlamentarilor, adică nu au explicat ce vor să facă și au făcut de capul lor. Nu e corect”, spune și Maria Sereniuc, pensionar.

Profesor la Facultatea de Științe Politice a Universităţii de Vest din Timișoara, şi Florin Lobonţ și-a exprimat nemulțumirea față de acțiunile actualului Executiv în stradă, alături de concitadinii săi care vor o Românie curată.

„Motivul este că sunt educator, că unii dintre cei de aici sunt studenții mei, iar una dintre nevoile noastre este aceea de a îi educa pe ei și de a ne educa pe noi. Cred că românii au demonstrate zilele astea nu numai solidaritate, ci și un spirit civic pe care îl așteptam de mult”, adaugă și Florin Lobonț, profesor universitar.

La Timișoara, protestele au adunat în stradă zeci de mii de persoane. Iar oamenii sunt hotărâți să continue manifestaţiile, până când cei responsabili pentru promulgarea ordonanței vor pleca. Următoarea lor întâlnire a fost stabilită pentru vineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri