Ultrasunetele pe care se odihnesc porumbeii

Data publicării:
porumbei
E considerat cel mai performant sistem de protecție a monumentelor istorice din România, dar a început să dea erori. Aparatele cu ultrasunete cumpărate de Primăria Timișoara pentru a goni porumbeii care distrugeau statuia Sfântului Nepomuk din Piaţa Libertăţii nu mai funcționează. Dovada - înaripatele stau liniştite pe sculptura istorică și chiar... dorm pe ultrasunete.

În 2015, statuia Sfântului Nepomuk a fost reabilitată, iar autoritățile au instalat 3 aparate cu ultrasunete ca să gonească păsările care se aşezau pe monument. Cele mai mari probleme le-au creat porumbeii, care acum dorm chiar pe sistemul de ultrasunete...

"Nu mi se pare ok să se investească în ceva care oricum nu folosește. Poate dacă s-ar face niște lucrări de întreținere în permanență am putea să le împăcăm pe amândouă."

"Porumbeii își fac de cap, instalația nu funcționează cum trebuie. Ori nu a fost cumărată una care trebuie, ori s-a defectat între timp."

"Statuia considerată un simbol al orașului a fost ridicată acum mai bine de două sute de ani. Îl înfățișează pe Sfântul Nepomuk, un ocrotitor al catolicilor din Banat" - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Specialiștii atrag atenţia că păsările vor ajunge să distrugă monumentul din centrul urbei.

"Inevitabil se produc tot felul de dergradări ale pietrei în principal, dar noi nu am reușit să eliminăm masivul de ciori pe care îl avem în Timișoara. Dejecțiile porumbeilor sunt acide TĂIEM sunt întradevăr unul din factorii distrugerii monumentelor peste tot în lume. Păteaza piatra", explică Sorin Predescu, directorul Direcției Judeţene de Cultură și Patrimoniu Timiș.

"S-au acomodat, este și ăsta un fenomen, nu îi mai sperie. Sunt infrasunete care deranjează. Probabil au zis uite nu am pățit nimic și au rămas acolo."

Aproximativ 3 mii de lei a costat sistemul și instalarea lui. Autoritățile locale promit să rezolve problema: pentru început vor investiga de ce dau rateuri ultrasunetele.

"Pentru o perioadă destul lungă de timp sistemul și-a dovedit eficacitatea, el de altfel nu este dăunător. Mă face să cred că nu e vorba de obișnuire cu sistemul, ci de o disfuncționalitate a sistemului", admite Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Celelalte variante pentru protejarea statuilor, cum sunt plasele sau țepii din metal, nu s-au dovedit eficiente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri