Un medic care nu poate să iasă la pensie

Data actualizării: Data publicării:
MEDIC COVASNA

Un singur medic ginecolog pentru un oras intreg. Se întâmplă în Covasna, unde există un singur medic specialist în obstetrică şi ginecologie şi care peste doi ani ar trebui să iasă la pensie. Doctorul este cel care face consultaţiile pe timp de zi, dar şi cel care asigură urgenţele pe timp de noapte, de mai bine de 30 de ani. S-a ajuns aici pentru că de-a lungul timpului, restructurările în spitale au făcut ca multe secţii să fie comasate dar şi pentru că medicii tineri preferă să profeseze în oraşele mari ale ţării. 

Medicul Petre Condrea şi-a început cariera la spitalul din Covasna în 1978. Iniţial a venit ca stagiar la secţia de chirurgie, însă şi-a dat specialitatea în obstetrică şi ginecologie. După doar câţiva ani, a rămas singurul medic ginecolog din spital şi din întregul oraş Covasna. Aşa că, de ani de zile, medicul Condrea asigură urgenţele pe timp de zi şi de noapte, dar face şi consultaţii în ambulator sau intervenţii chirurgicale, şi gestionează o secţie cu 20 de paturi. De serviciile medicului beneficiază aproximativ 20.000 de femei, care sunt arondate Spitalului Orăşnesc Covasna.

"Dimineaţa vin şi fac ambulatoriu până la ora 10. La ora 10 fac secţia şi intervenţia. O dată pe săptămână nu fac ambulator, fac toată ziua operaţii programate şi după aceea gardă la domiciliu, în care am intrat acum 34 de ani şi încă n-am ieşit", dr. Petre Condrea, medic ginecolog.

Dacă în anii trecuţi medicul asista în medie la 450 de naşteri pe an, acum numărul s-a redus la doar o treime. Însă în lista de paciente ale medicului Condrea sunt şi femei care vin la el pentru alt fel de intervenţii chirurgicale. Este şI cazul Mihaelei Răchiteanu care a venit tocmai de la Bacău să se opereze la Covasna de fibrom uterin.

"E foarte bun. Nu spun că nu sunt doctori foarte buni şi la Bacău, dar are ceva ce m-a convins. Îmi era frică să mă operez şi de asta am venit şi la el e foarte bun. Adică aşa corect, explică, îţi spune ce ai, cum stă problema, ce este de făcut", Mihaela Răchiteanu, pacientă.

Medicul Condrea lucrează cu aceeaşi echipă de 20 de ani: un medic chirurg, un anestezist angajat cu jumătate de normă şi o mână de asistente. Pentru că volumul de muncă este foarte mare, echipa este foarte unită.

"Domnul doctor e foarte sever cu noi, dar ne-am învăţat să lucrăm cu el şi cred că şi el e mulţumit cu noi. Îl vedeţi uneori că îi este greu să îşi desfăşoare activitatea? Da, câteodată e mai greu, uneori mai uşor, depinde de cazuri. Sunt naşteri foarte frumoase, altele sunt mai complicate", Iulia Beda, asistent medical. 

În oraşul Covasna nu există femeie care să nu fi trecut pe la medicul Condrea.

"Are un program încărcat? Da, are. E un medic bun şi normal că are pacienţi mulţi", pacientă. 

"Am avut noroc mare cu el pentru că mi-a salvat fiica atunci când am născut. El chiar este un profesionist şi tot respectul pentru el", pacientă.

Deşi an de an la secţia de ginecologie vin tineri rezidenţi, niciunul nu vrea să rămână să lucreze aici. Tinerii se feresc sa lucreze intr-un oras care nu oferă nicio oportunitate de carieră la nivelul spitalului, indiferent de secţie, se lucrează cu jumătate din organigramă.

"Posturile nu sunt blocate. Sigur, blocajele ţin de alte aspecte nu de legislaţie, ci de faptul că se aprobă târziu bugetul de stat şi din această cauză, neavând buge0t, nu poţi organiza concursul pentru ocuparea posturilor. Dar şi aceste lucruri pot fi depăşite. Problema este că la nivelul medicilor, cei mai mulţi rezidenţi care termină şi devin specialişti au deja planuri în străinătate sau în clinici mari", Ștefan Leontin Joos, manager Spitalul de Cardiologie Covasna.

Medicul Petre Condrea mai are doi ani până la pensie. Pentru că îşi iubeste meseria şi o face cu pasiune spune că este dispus să îşi continue munca la spital, dacă îi va pica pe mână un rezident hotărât să continue aici ceea ce a început el.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri