Când e indicată nașterea prin cezariană

Data publicării:
dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie

În ultimele săptămâni de sarcină, bebelusul își alege o poziție finală pentru naștere. Care sunt cele mai frecvente poziții sau prezentații fetale și ce tipuri de naștere sunt indicate în diverse situații ne spune dr. Ingrid Gheorghe, medic primar Obstetrică-ginecologie.

Prezentația fetală, adică modul în care se poziționează fătul înainte de naștere, are o mare importanță pentru a stabili dacă nașterea pe cale naturală este posibilă sau dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a extrage fătul din uterul mamei pentru a evita riscurile materne și fetale. În unele prezentații fetale, nașterea naturală nu este posibilă și cezariana devine obligatorie.

Nașterea într-o maternitate pregătită pentru orice situație este recomandată întotdeauna, indiferent de prezentația fătului, deoarece pot apărea oricând situații neprevăzute care să necesite intervenții prompte și apoi internare în Secția de Terapie Intensivă pentru mamă sau la Terapie Intensivă Neonatală pentru nou-născut. În plus, în cazurile de sarcină la risc, mai ales atunci când mama suferă de diverse afecțiuni ce pot pune sarcina în pericol, se recomandă ca nașterea să aibă loc într-un spital multidisciplinar, unde echipele de obstetrică și de neonatologie să fie sprijinite și de echipe de alte specialități.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri