Care sunt bolile inflamatorii intestinale și cum se tratează

Data publicării:
dr teodor badescu
Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie

Stilul modern de viață ne poate îmbolnăvi. Lipsa mișcării, o alimentație ultraprocesată sau stresul sunt factori favorizanți pentru bolile inflamatorii intestinale. Care sunt acestea, cât de grave sunt complicațiile și cum se realizează tratamentul, ne spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie.

Bolile inflamatorii intestinale sunt reprezentate de boala Crohn și de colita ulcerativă, afecțiuni caracterizate prin inflamația cronică a mucoasei intestinale, care în timp poate duce la leziuni permanente. Simptomatologia include diaree, durere abdominală, rectoragii sau prezența sângelui în scaun, pierdere în greutate și oboseală.

Principalele diferențe dintre boala Crohn și colita ulcerativă sunt că aceasta din urmă este limitată la colon, în vreme ce boala Crohn poate afecta întreg tractul digestiv, de la gură până la anus. În schimb, în boala Crohn, zonele inflamate alternează cu zone sănătoase, în vreme ce colita ulcerativă cuprinde o porțiune întreagă a colonului. În fine, colita ulcerativă este limitată la mucoasă, în timp ce afectarea din boala Crohn poate implica toate straturile peretelui intestinal.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri