Care sunt factorii de risc pentru cancerul pulmonar și cum se stabilește diagnosticul

Data actualizării: Data publicării:
dr matei bara
Dr. Matei Bâră

Mortalitatea din cauza cancerelor pulmonare este cea mai ridicată pe plan mondial comparativ cu alte forme de cancer. Fumătorii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boala, dar există și alte cauze care duc la acest diagnostic. Despre tratamentul cancerului pulmonar cu ajutorul radioterapiei, am discutat cu medicul specialist în această procedură, dr. Matei Bâră.

Parte a tratamentului multimodal pentru cancerul pulmonar, radioterapia externă folosește radiații ionizante pentru a distruge celulele maligne. Radioterapia poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală, dar poate fi și combinată cu chimioterapia, în funcție de stadiul bolii, conform conduitei terapeutice stabilite de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board).

În prezent, pentru tratamentul cancerului pulmonar poate fi folosită și stereotaxia, o tehnică avansată de radioterapie externă, care presupune administrarea țintită a unor doze mari de radiații, cu o precizie superioară, într-o singură ședință sau într-un număr limitat de fracții. Acest tratament modern este indicat mai ales pentru distrugerea tumorilor de mici dimensiuni, inoperabile, și poate fi recomandat de un medic specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, în urma unei consultații complete și a unor investigații imagistice.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri