Care sunt indicațiile examenelor imagistice în cancerul de col uterin

Data actualizării: Data publicării:
dr tudor ciprut
Dr. Tudor Ciprut, medic primar Radiologie - imagistică medicală

Un rol esențial în tratamentul cancerului de col uterin îl are evaluarea imagistică. Pentru a afla stadiul bolii, se efectuează mai multe investigații. Despre acestea, am discutat cu dr. Tudor Ciprut, medic primar Radiologie - imagistică medicală.

Diagnosticul de certitudine pentru cancerul de col uterin este stabilit prin biopsie, care presupune prelevarea unui fragment de țesut de la nivelul colului. Proba recoltată va fi supusă apoi unui examen histopatologic complet, în laboratorul de Anatomie Patologică.

Următorul pas este stadializarea cancerului, pentru a vedea cât de mult s-au extins celulele maligne, dacă au afectat și alte organe din pelvis sau dacă au produs metastaze la distanță. În acest scop, medicul oncolog va recomanda mai multe investigații imagistice avansate, cea mai importantă fiind examenul PET-CT, care folosește imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), oferind astfel informații importante despre metabolismul țesuturilor. Celulele maligne au un metabolism crescut, astfel încât pot fi identificare rapid și precis, prin injectarea unui radiotrasor cu efect similar glucozei și monitorizarea reacției țesuturilor, sub control radiologic.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri