Brahiterapia este o metodă de tratament al cancerului prin care se administrează o doză de radiaţii în imediata apropiere a unei tumori. Care sunt avantajele acestei tehnici şi când este recomandată în cazul cancerului de rect, ne spune dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie.
Cancerul colorectal este între afecțiunile oncologice cel mai frecvent diagnosticate în România. Incidența este explicată prin stilul de viață nesănătos, sedentar, cu o dietă bogată în carbohidrați și săracă în fibre, dar și prin absența unui program de screening. Colonoscopia este o investigație sigură și rapidă, care poate identifica și tumori de dimensiuni reduse.
Tratamentul cancerului de rect implică, de obicei, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, care poate fi completată cu radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică țintită. Brahiterapia este o metodă avansată de radioterapie, în care implanturi radioactive sunt plasate direct în țesutul tumoral sau în apropierea acestuia pentru a distruge celulele maligne. Această abordare este indicată în unele cazuri de cancer de rect deoarece permite o iradiere precisă și foarte eficientă, cu puține efecte adverse.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro